ANNONSØRINNHOLD

Dyr skjuler ofte smerter – kan ha aldersrelaterte plager

For Pus og Fido er aldringsprosessen allerede i gang i 7-8 års alder, og det er vanskelig å unngå aldersrelaterte plager. Din firbente senior må få litt ekstra oppmerksomhet.

«Vi må ha mer fokus på seniordyr», sier Sissel Sperb Pedersen, dyrepleier og daglig leder på AniCura i Mandal. «De blir eldre enn før, og hvis vi kan finne ut av plager tidlig i forløpet, vil de kunne ha en god alderdom».

Det er nemlig slik at de får de samme plagene som oss, men de får det tidligere, allerede fra 7 års alder er både katt og hund å anse som seniorer, og det kan være vanskelig for eier å oppdage og akseptere.

Mat, mosjon og oppmerksomhet må tilpasses den enkelte hund og katt. Forebyggende helsetiltak for aldrende kjæledyr kan lønne seg for eier og gjøre livet bedre for den firbente venn. Noen ganger er det nok å skifte til et spesialtilpasset dyrefôr. For alle kjæledyr må man prøve å unngå overvekt, som kan gi skjelettet unødvendig belastning.

Abonner på forebyggende pleie og god helse for din hund eller katt her.

Dyr skjuler smerter

De ansatte hos AniCura i Mandal prater mye med sine kunder om dette, og er opptatt av at de som har et firbent familiemedlem skal være bevisst på signaler som kan tyde på at dyret begynner å få aldersrelaterte plager. Dyr er generelt gode til å skjule smerter.

«Vi er veldig oppmerksomme på seniordyr, og vurderer helsetilstanden når vi har dyr inne til kontroll. Ofte kan de få akutt låsning, vondt i ryggen eller de halter. Da anbefaler vi alltid en tur innom kiropraktoren. Noen går også regelmessig for å holde hundens ledd og muskler myke», sier Sissel.

Pass på tennene

Sissel ønsker at det blir mer bevissthet rundt tannhelse. «Vi hadde nylig en katt inne som måtte trekke 7 tenner, fordi den aldri hadde fått tannbehandling. Tannsykdom hadde «spist opp» tennene. Dette var en 14 år gammel katt».

Vi anbefaler å gå til veterinær minst en gang i året, gjerne i forbindelse med vaksinasjon og helsesjekk. Ta en tannrens, fjern tannsten og få røntgen. Da sparer du den firbente for mange plager.

Alt blir verre med for mange kilo

Forkalkninger og stivhet i rygg og ben er også vanlig. Ikke minst kan eldre hunder få svikt i nyre og lever, sykdom i kjønnsorganene, hormonelle endringer, grå stær, og ja- de kan også få demens. Alt forverres av overvekt, som dessverre rammer mange. Det sies at over 50% av hunder og katter veier for mye.

«Det er viktig å ta hensyn til at din firbente venn blir eldre. Den trenger mer søvn og hvile, ro og trygghet, tilpasset kost og mosjon. En eldre hund eller katt kan lettere bli kald og få skjelettplager, så kanskje den trenger et varmere og mykere underlag når den skal sove. Man kan få mange fine år sammen med et seniordyr hvis man tar litt ekstra hensyn», sier Sissel.

Få tips og råd fra veterinær. Meld deg på nyhetsbrev.