Eldre hunder og katter trenger at vi tar hensyn til at både indre organer, ledd og skjelett får andre behov. Både mat, mosjon og oppmerksomhet må tilpasses den enkelte hund og katt.
Våre firbente familiemedlemmer blir eldre og eldre. Forebyggende helsearbeid er nok mye av årsaken. Jo eldre vi blir, jo oftere går vi tobente til helsekontroll. Å ta ditt seniordyr med på regelmessig kontroll kan være den beste garanti for en god alderdom.
Nye behov med alderen
Med alderen kan hunder rammes av mye av de samme sykdommene som vi tobente. Svært mange får problemer med tenner og tannkjøtt. Forkalkninger og stivhet i rygg og ben er også vanlig. Ikke minst kan eldre hunder få svikt i nyre og lever, sykdom i kjønnsorganene, hormonelle endringer, grå stær, og ja- de kan også få demens.
«Det er viktig å ta hensyn til at din firbente venn blir eldre. Den trenger mer søvn og hvile, ro og trygghet, tilpasset kost og mosjon. En eldre hund eller katt kan lettere bli kald og få skjelettplager, så kanskje den trenger et varmere og mykere underlag når den skal sove. Man kan få mange fine år sammen med et seniordyr hvis man tar litt ekstra hensyn», sier Inge Vogt Engeland, autorisert dyrlege PhD Spesialist i smådyrsykdommer hos AniCura Telemark og Norges første veterinær med Master i kardiologi.
Hva med seniorkatten?
Når det gjelder katter viser undersøkelser at så mange som 60 % over fem år kan få tannsykdommer som ofte er svært smertefulle. Ikke minst blir mange stive i rygg og ben grunnet forkalkninger, en tilstand som kan bli bedre med spesialfôr som bidrar til å bevare brusk i ledd. Flere får nyresvikt og høyt stoffskifte som det finnes gode behandling for.
Veterinæren minner oss om at det er viktig å kjenne den normale atferden til sitt kjæledyr. Legg merke til hvordan dyret beveger seg, urinerer, gjør fra seg og hvordan den spiser og drikker. En katt som for eksempel slutter å hoppe opp i vinduskarmen for å få med seg hva som skjer i nabolaget, kan ha vondt i leddene sine.
Skjuler plager
«Dyr er generelt gode til å skjule plager, og det er ikke lett for eier å oppdage endret atferd eller at kjæledyret har smerter. Mange av de aldersrelaterte sykdommene kan lindres eller kureres, men da er det viktig å være ekstra oppmerksom», sier veterinæren Inge Vogt Engeland. «Med gode prøver kan vi oppdage en tilstand før den blir alvorlig eller plagsom, og forhindre at det blir verre. Noen ganger er det nok å skifte til et spesialtilpasset dyrefôr. For alle kjæledyr må man prøve å unngå overvekt, som kan gi skjelettet unødvendig belastning.»
Ekstra råd fra veterinær Inge Vogt Engeland:
Hvordan ta hensyn til eldre dyr?
Eldre hunder og katter trenger at vi tar hensyn til at både indre organer og ledd og skjelett får andre behov. Både mat, mosjon og oppmerksomhet må tilpasses den enkelte hund og katt.
Hva er de vanligste tilstandene de kan få?
Ledd og skjelettsykdommer er vanlige hos både hunder og katter. I tillegg er det flere som får problemene med tennene. Sykdommer i indre organer som lever, nyre og tarm er heller ikke uvanlig.
Forebyggende helsearbeid?
Mosjon etter hundens behov. Gi et fôr av god kvalitet som er laget til et seniordyr. Årlig helseundersøkelse og vaksine er spesielt viktig hos eldre dyr for å forebygge sykdom.
Hvordan oppdager man at seniordyret har vondt?
Det er viktig å kjenne sitt kjæledyr sin normale atferd. Legg merke til hvordan dyret beveger seg, urinerer, gjør fra seg og hvordan den spiser og drikker. En katt som for eksempel slutter å hoppe opp i vinduskarmen for å få med seg hva som skjer i nabolaget, kan ha vondt i leddene sine.