ANNONSØRINNHOLD

12 myter om katter

Katten er full av mystikk, og ikke minst myter. Du har sikkert hørt dette før; katter er lure, lander alltid på beina og hater vann. Faktisk er mange påstander om katter bare misforståelser. I denne artikkelen vil vi rydde opp i hva som er sant og ikke sant.

Katter lander alltid på beina

Denne påstanden er tilsynelatende sann, siden katter har et innebygd balansesystem som kalles “righting reflex”. Dette systemet forklarer hvorfor de ofte lander på beina. De har også et vestibulærapparat, et sanseorgan inne i øret for balanse og orientering. Når en katt faller, finner de raskt ut hvilken vei som er opp, roterer hodet i den riktige retningen, og kroppen følger etter. Det er selvfølgelig tilfeller der katter faller uten å lande på beina, særlig om de ikke har lang nok tid i luften til å snu seg helt rundt.

Katter har ni liv

I de fleste land rundt i verden, sies det at katter har flere liv. Dette har nok noe med den forrige påstanden å gjøre, at katter alltid lander på beina. At det ser ut som de unnslipper farer, og er ganske upåvirket når det skjer. Men at de faktisk har ni liv, stemmer altså ikke.

Katter og hunder er fiender

Ulike arter har forskjellig språk og atferd. Derfor kan det bli kommunikasjonsproblemer mellom katter og hunder. Dette betyr ikke at de ikke kan være venner, eller i det minste tolerere hverandre. Hvis de bor under samme tak, trenger de bare tid til å til å finne ut hvordan det andre dyret oppfører seg, og hvordan de skal håndtere det. Heldigvis finnes det mange eksempler på hjem hvor katter og hunder kommer godt overens.

Katter liker ikke mennesker og er ikke kosete

Misforståelsen om at katter ikke er kosete skyldes mest sannsynlig at vi ofte sammenligner dem med hunder. Hunder er kjent for å være veldig hengivne, og kan også aktivt be om oppmerksomhet, noe ikke alle katter gjør. Katter trenger mye kjærlighet – de viser det bare ikke på samme måte som hunder.

Katter trenger ikke mye stell

Selv om katter ikke krever like mye som hunder, trenger de tilsyn. Bare fordi en katt kan være alene hjemme lenger enn en hund, betyr ikke det at du kan være borte i to dager og la katten din være alene hjemme. Katter må ha tilsyn og stell av mennesker. De kan også få separasjonsangst, akkurat som hunder.

Katter må ha melk

Kattens tarmsystem er faktisk ikke laget for å fordøye melk, bortsett fra morsmelken de får som kattunger. Ofte er katter laktoseintolerante. Det finnes likevel katter som tilsynelatende drikker melk uten problemer, men katter viser sjelden når de har mildt ubehag. Og da blir det vanskelig å vite om magen deres faktisk tåler det. For å være på den sikre siden; la katten drikke friskt vann når de er tørste.

Katter hater vann

Selv om katter ikke liker å bli satt i vann, er det mange katter som er ganske fascinert av vann. Spesielt det å leke med rennende vann fra en vannkran. Det finnes også katter som liker å bade. For gjennomsnittskatten, kan vann assosieres med kulde. Pelsen til katter er normalt sett tørr, og blir raskt gjennomvåt og mister dermed isoleringsevnen. Altså er det ikke smart for en katt i naturen å bli våt!

Katter kan ikke trenes

Selv om katter er selvstendige dyr som tilsynelatende gjør akkurat som de vil, kan de trenes. Likevel vil trening av katter være ulikt trening av hunder. Katter kan ikke korrigeres på samme måte som en hund. I stedet bør du gå for korte treningsøkter med klikker, og belønne katten med godbiter hver gang den lærer noe nytt.

Katter er lure og uberegnelige

Hvis du ikke er vant til å være rundt katter, kan det være lett å overse de små signalene katter sender ut. Men hvis du kjenner en katt, er det lettere å forstå hva den “sier” – en katt som logrer med halen er ikke glad, men heller irritert. Når du kjenner signalene til katten, kan du unngå ubehagelige overraskelser som et angrep fra en irritert katt.

Å fjerne klørne til en katt er harmløst

I noen land er det ikke uvanlig å operere bort klørne til katter. I Norge er dette ulovlig, og anses for å være svært negativt for katten. Det vil kunne påvirke kattens liv, både fysisk og psykisk, da den ikke vil være i stand til å utøve normal adferd som klatring og kvessing av klør. Dessuten er det helt unødvendig. De færreste katter trenger å klippe klørne, men det finnes noen unntak. Eldre katter kan for eksempel slite med å trekke klørne inn i tredeputen, og vil lett henge seg fast i ting på grunn av dette. I slike tilfeller kan man klippe kattens klør.

Innekatter trenger ikke vaksiner

Selv om utekatter er mer eksponert for sykdommer enn innekatter, trenger innekatter likevel vaksiner. Virus kan komme inn i huset med mennesker eller andre kjæledyr. Snakk med veterinæren din om hvilke vaksiner katten din bør få.

Katter ser perfekt i mørket

Katters øyne er designet for å hjelpe dem å jakte bytter i skumring og soloppgang, når det er lite lys ute. Det er derfor en vanlig misforståelse at katter ser i totalt mørke, noe som ikke er sant. Imidlertid kan de se i mørket så lenge det er litt lys, siden lyset samles og forsterkes bakerst i øynene deres.

Bli medlem i AniPlan

Med AniPlan får du en skreddersydd helseplan for din katt, tilpasset alder og behov. Alle tjenestene er rabatterte og du får tett oppfølging fra din veterinær.