10 av verdens mest aktive hunder

Er du på utkikk etter aktiv hund? Da er kanskje en av disse noe for deg.

aktive hunder i aktivitet - front-malinois

Det sies at hunder likner på eierne sine, og det er på mange måter logisk. Folk flest vil jo velge en hund som matcher deres preferanser.

Sånn sett vil en aktiv sjel som liker trening og friluftsliv sannsynligvis se etter en aktiv hund. Så hvis du er i denne kategorien eller bare liker spreke dyr, har vi her samlet ti av verdens mest aktive hunderaser.

Kanskje en av dem er en god match for deg?

1. Belgisk Malinois | Aktive hunder

Belgisk Malinois løper i vann

Belgisk Malinois er en variant av belgisk fårehund, kjent for å være aktiv, intelligent, snill, beskyttende og arbeidsom. Rasen er opprinnelig en gjeterhund. Den er utpreget energisk og sies å ha en valpelignende energi frem til den er omkring 3 – 5 år.

Med sine fårehund-aner egner Malinoisen seg godt til de fleste hundesportsgrener. Samtidig er hunden en anvendelig brukshund, og brukes ofte til sporing, forsvar, redning og som tjenestehund av politiet.

2. Korthåret Vorsteh

Korthåret Vorsteh er en aktiv hund på tur

En korthåret vortseh god allround jakthund, som er energisk og utholdende, men samtidig trofast og lydig. Rasen er også yndet som familiehund, siden den samtidig er rolig, snill og sosial.

Nøkkelordene for en Vorsteh (og mange andre fuglehunder) er aktivitet og mosjon. Den har godt av lange turer hver dag og øvelser hvor den får stimulert nesa.

Se også: Slik lærer du hunden din å være alene hjemme

3. Breton | Aktive hunder

Breton løper på en eng - aktiv hunderase

Den lille Bretonen blir også kalt Brittany Spaniel, og er en atletisk krabat som stortrives med lange turer, leker og generelt aktiv livstil. Men vær obs på at dette er en sensitiv rase som reagerer negativt på stress og passivt miljø.

Hvis denne hundetypen ikke får tilstrekkelig med oppmerksomhet eller  mosjon, vil den ganske sannsynlig bli hyperaktiv og usikker. Men med riktige oppvekstkår vil Bretonen utvikle seg til en mild og selvsikker venn for livet.

4. Miniature Australian Shepherd (Mini Aussie)

Miniature Australian Shepherd (Mini Aussie) ligger på et gulv

Dette er en dvergavlet slektning av Australian Shepherd, og sånn sett ikke en egen rase. Men det er likefullt en egen hundetype med valpete karakter og som elsker å leke. Den er også fin å ha i hus med barn, fordi den er modig, lojal og kjærlig.

I tillegg er den livlig, kvikk og lett å trene opp på grunn av dens høye intelligens. Men hunden kjeder seg lett, og kan få en nervøs og destruktiv atferd hvis den ikke blir stimulert fysisk og mentalt.

5. Weimaraner | Aktive hunder

Weimaraner aktiv hund som leker

Weimaraneren er en glad, kjærlig, lojal og intelligent hund, som også er beskyttende og har gode vakthundegenskaper. Men det er samtidig en meget aktiv hund som har lett for å kjede seg hvis den ikke blir stimulert.

I tillegg kan den utvikle seg til en sta og uregjerlig hund hvis den ikke får rikelig med mosjon og trening, så her gjelder det å passe på!

Rasen er ellers hårdfør og utstyrt med god luktesans, lidenskapelig arbeidsvilje og sterkt bytteinstinkt. Så den er en utmerket jaktfelle.

6. Ungarsk Vizsla

Ungarsk Vizsla løper med pinne i munnen, en aktiv hunderase

Den ungarske Vizslaen er skapt for jakt og fysisk utfoldelse, og krever derfor mye mosjon.

I tillegg er denne rasen meget intelligent, livlig og lærenem, takket være dens gode hukommelse. Dette gjør at Vizslaen ses på som en moderne jakthund. Men den fungerer også godt i barnefamilier, fordi den er veldig glad i oppmerksomhet.

Andre egenskaper hos denne hunden er en god nese, en utviklet evne for sporing og søk, sosial og glad i å bade!

7. Engelsk Setter

Energisk Engelsk Setter på tur

En Engelsk Setter er en veldig aktiv hund med stort jaktinstinkt. Den er samtidig lun og snill, hvilket gjør den til en perfekt blanding av bruks- og familiehund. Bare gi den rikelig mosjon, for dette er en aktiv hund med stort behov for turer!

Den Engelske Setteren har dessuten fantastisk hukommelse, som gjør at den husker både hendelser og personer fra langt tilbake i tid.

8. Alaskan Klee Kai

søt Alaskan Klee Kai i en park

”Alaskan Klee Kai” er ikke særlig lett å si fort ti ganger, men det er en utpreget fin og kjærlig hund, som også er energisk, intelligent og nysgjerrig. Rasen er avlet frem som en mindre versjon av den mer kjente slektningen Alaska Husky og anses derfor ikke som en egen rase, men som en «designhund».

9. Dobermann

Dobermann fanger en freezbe

Dobermannen er kjent som en vaktsom og beskyttende hunderase som passer godt på familien sin. Dette er en smart hund med god samarbeidsvilje, og den passer derfor godt som en brukshund.

Men dette er også en særlig aktiv hund, med stort behov for fysisk og mental trening, samt konsekvent oppdragelse. Uten dette vil hunden kunne utvikle en aggressiv og i overkant selvstendig karakter.

Dobermannen har hatt rykte på seg for å være en skarp og aggressiv hund, men dette har dempet seg i det siste, blant annet på grunn av målrettet avl.

10. Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier løper aktivt etter en ball

Til slutt har vi Yorkshire Terrieren, en livlig og nysgjerrig liten hund, som elske å løpe rundt å utforske verden. Den er kvikk i kropp og sinn, og nettopp det høye aktivitetsnivået gjør Yorkshire Terrieren til en fin treningspartner.

Ønsker du flere nyheter og tips om kjæledyr? Abonner på vårt nyhetsbrev!