Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i trappa.

Å ha teppe i trappen, er faktisk en god ide. Det gjør trappen sikrere, er mer behagelig å gå på og det demper også støy. Men hvis teppet er slitt eller du vil erstatte det med med et nytt, kan det bli en utfordring å fjerne det gamle teppet. Det kommer an på hvordan teppet er festet og hvor godt det sitter.

Slik fjerner du et gammelt teppe fra trappa

1. Sjekk underlaget

Er teppet i trappa heldekkende, og ikke for eksempel en løper? Da må du finne ut hva som befinner seg under teppet i trappa og hvor godt det sitter. Da vet du hva du har å jobbe med.

2. Fjern teppet fra trappen

Start med å rive i teppet for å se hvor lett det løsner. Du kan bruke en tapetkniv eller stiv håndsparkel for å skyve under mens du drar bort teppet.

Men det kan også hende teppet har en skumbakside som er godt limt fast, og det kan gjøre jobben mer utfordrende. Da bør du ty til litt større verktøy, som en teppeklo eller håndstripper.

Mange trappetepper er festet med lim som må fjernes. Foto: Ifi.no

3. Fjern limet som satt under teppet i trappen

Det vil nesten helt sikkert sitte igjen limrester, og kanskje skumrester, etter at teppet er fjernet.

Limet kan du fjerne ved å skrape eller slipe. Hvis det bare er noen få limrester igjen, holder det ofte å bare slipe gulvet.

Verre er det å få bort skumrestene, så her må du belage deg på å både skrape og slipe.

Et tips er også å ta en tur innom en byggevarehandel – det finnes nemlig visse midler som løser opp lim som sitter fast.

Legge nytt teppe eller male trappen?

Sånn, nå er endelig det gamle trappeteppet borte. Hva du vil gjøre trappen er selvfølgelig opp til deg. Hvis det skjuler seg en flott ubehandlet tretrapp under teppet, vil du kanskje vise den fram? Da må du rengjøre den, påføre kvistlakk, grunne og male trappen.

Du kan også legge et nytt, pent og sklisikkert teppe. Hvis du velger nytt teppe i trappa bør du velge et teppe av god kvalitet. Tepper i trappa blir nemlig utsatt for mange ganger mer slitasje enn gulvtepper.

Flere saker om trapper:

Kilde: Ifi.no