Skreddersydd håndverk

Hvis du drømmer om et interiør som ingen andre har maken til, kan for eksempel et skreddersydd trappeløp og en individuell bokhylle være løsningen for deg.

Opptrinn er lukket igjen og under trappen er det laget et depot med bod til oppbevaring. Bokhyllen er snekret opp på stedet.

På Nesodden fikk tømrermester Erik Aarsbog og møbelsnekker Åsmund Færavaag tilnærmet frie hender til å forme en bokhylle i et trappeløp i en enebolig fra 1995. I utgangspunktet var trappen trehvit, uten opptrinn og langt mindre grasiøs enn dagens utgave. For å få plass til bokhyllen ble trappen demontert og trinnenes bredde redusert med totalt 25 cm. Men trappen er fremdeles bred nok til å gå opp og ned i, selv om den er blitt smalere enn før. Trappen har også fått et løft rent estetisk ved å montere opptrinn slik at trappen ble «tett» samt å forme et nytt og grasiøst gelender i teak. Teakgelenderet på i alt fem meter snor seg i bueform oppover de to etasjene. Trappen og bokhyllen trer godt frem i åpent allrom med stue og kjøkken. Bokhyllen som dekker veggen fra topp til tå kan dermed nytes mens man sitter i sofaen eller står på kjøkkenet. Nær trappeløpet er det et stort vindu fra gulv til tak formet i ulike ruter med sprosser som kler den skreddersydde bokhyllen.

Mdf-plater
Hyllen er snekret opp på stedet av mdfplater (trefiberplater). Under trappen er det laget et depotrom til oppbevaring.

Det tok i alt ca to måneder for to håndverkerne å bygge om trappeløpet og snekre de to bokhyllene. Da trappen var montert måtte de bruke stillasj for å montere den øverste hyllen og for å sikre at arbeidet kunne utføres forskriftsmessig. I den største hyllen er det felt inn en rektangulær kasse av teak som et bredt midtfelt. Dette gjør bokhyllen enda mer personlig og spesiell. I hjørner ned mot vangen er det innfelt en teakkloss for å unngå hulrom som lett kan bli et oppsamlingssted for støv. Samtidig er det skapet et ekstra dekorelement.

Da bokyllen var ferdig snekret ble den spraymalt for å få jevn farge på hyllene. Innebygget downlights gjør at møblet lyser enda mer opp i interiøret, som sammen med trappen nå fremstår som rene skulpturene i huset.

Forbrukerinfo
Tømrermester, Erik Aarsbog
www.aarsbog.com
Tømrer, Åsmund Færavaag
www.closenorthproject.com
Malerfirma, Samcom
www.samcom.no
Downlights, Elektrogutta
www.elektrogutta.no