Nye trinn i gammel trapp

Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Det sies at trappen er husets smykke, men når husets smykke er av det slitte slaget som du heller vil gjemme bort enn å vise frem, er det på tide å ta noen grep.

Å skulle skifte ut hele trappen er et ganske radikalt grep. Derfor velger mange å pusse opp trappen gjerne ved å slipe og deretter lakke eller male trappa. Du kan lese mer om hvordan du kan gi trappen en ansiktsløftning og hvorvidt furutrappa kan reddes.

Ferdige trappesteg
Men det finnes en annen måte. Ved å bruke ferdige trappesteg kan du på kort tid forvandle en gammel og slitt trapp til en moderne og lekker del av interiøret.

Trappetrinn i valnøtt med hvite opptrinn fra Lundbergs.

Ferdige trappetrinn: Med ferdige trinn i stavlimt eik kan det ikke bli enklere å fornye trappen.

Det svenske firmaet Lundbergs har utviklet trappesteg som du kan kle inn de gamle trinnene med, for på den måten å skape et nytt inntrykk av trappen. Stegene får du i eik eller valnøtt, og de lages både for åpne og lukkede trapper.

Enkel montering
De ferdige trappestegene har den fordelen at de kan monteres på de fleste underlag, og du behøver ikke gjøre mye forarbeid før monteringen.

Fremgangsmåten for åpne og lukkede trappetrinn varier noe. Felles for dem begge er likevel at du under forarbeidet bør fjerne eventuelle matter og lister og slipe bort ujevnheter eller limrester. Hvis de opprinnelige trappetrinnene er lakket, bør du rubbe over med sandpapir for å gi limen bedre feste.

Selve trappestegene limes med en polymer monteringslim, og skal deretter hvile i et døgn. Trinnene er grunnoljet, så du må beregne å etterolje dem etter montering.

I Norge føres trappestegene av for eksempel Maxbo.