ALT du må vite om trapp

Stor guide til alt du trenger å vite om trapp. 

Trapper har en spesiell rolle i hjemmet, og i hjertene til norske huseiere. Saker om trapper er faktisk noe av det aller mest populære stoffet på Vi i villa, så det er tydelig at mange av dere er interesserte i trapp.

Med bakgrunn i dette har vi samlet (info) fra noen av våre trappeartikler, til en stor guide til Alt Du Trenger å Vite om Trapp.

Med denne listen håper vi du får svar på de fleste trapperelaterte spørsmålene du skulle ha. Og nøl ikke med å kontakt oss hvis du lurer på noe eller mener vi har glemt noe i denne saken.

Kjenn dine trappeuttrykk

Før du dykker ned i trappenes territorium kan det være greit å lese denne saken som forklarer betydningen av typiske trappeord.

Det kommer godt med når trappeselgeren eller snekkeren strør om seg med begreper som klosstrinn, sprosse, megler eller repos. Så slipper du å stå å nikke og håpe på det beste når snekkeren sier han skal montere vangen på tvers av trappen.

Følg trappeformelen

For den som bygger ny trapp er det mye å tenke på, både konstruksjonsmessig og estetisk. Et greit sted å starte er å finne ut hvor mange og store trinn trappen skal ha, altså bestemme trappeformelen for trappen du skal bygge.

Trappeformelen beskriver kort sagt hvordan størrelsesforholdet mellom inntrinn og opptrinn bør være for at trappen skal være behagelig å gå i – og det er nær 30 graders stigning.

Den enkle forklaringen er at 2 X opptrinn + 1 X inntrinn bør være ca 62 cm. Formelen må selvfølgelig justeres etter trappen du skal bygge, men du bør følge trappeformel-prinsippet så nært du kan.

Én trapp – Mange valg

Det er fullt mulig å bygge sin egen trapp selv. (Foto: Gør det selv)

Når du har funnet trappeformelen, er det på tide å velge ting som trinnbredde, om du skal ha åpen eller lukket trapp, rekkverk, repos, hva slags form trappen skal ha U-, L-, R- eller spiralform, type materiale også videre.

Ellers er det også lurt å prate med en lokal trappesnekker om aktuelle løsninger.

I tillegg er det også dem som helst bygger trappen selv. Da er det viktig å gjøre grundig forarbeid og regne på alt to (eller tre) ganger, så du ikke oppdager skjevheter midtveis i prosessen.

Sørg for at du har alt du trenger av materialer og verktøy, og at du er trygg på festemateriell, så trappen blir trygg og pen.

Mange av de samme prinsippene gjelder også hvis du skal bygge trapp ute. Utendørs har du riktignok større frihet til å eksperimentere med materialer og byggeteknikker, og rom for å bygge en grovere trapp.

En måte å fornye trappen, er å legge inn nye, ferdige trappesteg. (Foto: Colorbox)

Pusse opp eksisterende trapp

Har du har en gammel trapp i boligen du vil gjøre noe med, betyr ikke det det at du må bytte ut hele trappen. Det er en rekke grep du kan gjøre med den eksisterende trappen din for å fornye den.

For mange vil det være mest nærliggende å rett og slett pusse opp trappen på gamlemåten.

Ellers har nordmenn trapper i mange forskjellige trematerialer – bjørk, bøk, eik, lønn, ask – og selvfølgelig folkefavoritten furu. Furu er rimelig og holdbart, men har en lei tendens til å gulne.

En annen teknikk er å kle den eksisterende trappen med ferdige trappesteg. Dette er en nyere teknikk, og er et par hakk enklere og mer brukervennlig enn andre metoder.

Teppe i trappetrinnene gjør trappen komfortabel og sklisikker. (Foto: Teppelageret.no)

Videre er det også dessverre mange ulykker i trapper. Kanskje ikke så rart, vi mennesker er jo fra naturens side utstyrt med en viss grad av kløning. Av hensyn til dette er det mange som ønsker å sklisikre trappen sin, med for eksempel teppe i trinnene, sklisikker lakk, trappeneser og lignende.

En trapp for alt

Men som huseiere og trappeeiere vet, har alle hjem sine spesifikke behov.

Mens andre tar den helt ut og lager en god, gammeldags vindeltrapp mellom etasjene.

Kanskje er vindeltrapp det riktige valget for deg? (Foto: bygghjemme.no)

Forøvrig er det med trapper som med livet generelt – Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan DIN drømmetrapp skal se ut. Og den fantasien regner vi med at er ganske livlig, siden du har lest helt hit 🙂

Lykke til med trappeprosjektet ditt, uansett hva du skal gjøre.

Vil du ha flere nyttige tips? Meld deg på vårt nyhetsbrev!