Tørk klærne ute på vinteren

Mange tror at man ikke kan tørke klær utendørs på vinteren. Men stemmer det? Finn ut her! 

Mange lar være å henge klær til tørk ute på vinteren fordi de tenker at klær ikke tørker ordentlig i kald vinterluft. Men er det egentlig riktig? 

Temperatur er ikke alt

Hvorvidt klesvasken tørker utendørs avhenger ikke bare av temperatur, men også av luftens duggpunkt, altså hvor mye vann luften kan inneholde før fuktigheten blir til dugg. 

 

Luft med høy temperatur kan ta til seg mer fuktighet enn hva kald luft kan, hvilket er forklaringen på hvorfor klær tørker best i varmt vær. Men det betyr ikke at klær ikke tørker i kaldt vær. 

Klar himmel og lett vind gir gode tørkeforhold på vinterstid. (Foto: Getty Images)

 

Luftfuktighet spiller også inn

Hvis luftens temperatur ligger nær duggpunktet tørker altså klærne saktere, fordi luften allerede er mettet med vanndamp. Dermed påvirker også luftfuktigheten tørkeprosessen.

Når du henger klær til tørk i plussgrader vil all fukten etterhvert fordampe fra klesvasken. Men dette prinsippet fungerer litt annerledes i minusgrader. 

I kaldvær vil først noe av fukten fordampe i luften, mens den fuktighten luften ikke klarer å absorbere vil fryse til is. Den gjenstående fuktigheten vil så fryse, og deretter vil også iskrystallene i klærne fordampe til luft. Dermed vil klærne til slutt bli tørre, tross minusgradene.

Med dette kan du altså helt fint tørke klesvasken din i minusgrader, bare vær forberedt på at det tar lenger tid enn i plussgrader. Og vær obs for snøvær. Det vil forsinke prosessen betraktelig. 

Anbefalt tørkevær

Hvis du skal tørke klær utendørs på vinteren, anbefales det å henge ut vasken på en skyfri og gjerne litt vindfull dag. Solen vil hjelpe på fordampingsprosessen, og vinden bidrar til at den den fuktige luften rundt tøyet jevnlig blir erstattet med frisk, tørr luft.

Dette fremskynder tørkingen og vil (til slutt) gjøre klesvasken tørr og frisk.