Slik kan du fjerne flekker fra teppene

Det er ikke til å unngå, en eller annen gang vil noen søle på favoritt-teppet. Ikke få panikk - det finnes som oftest alltid en løsning.

Mange av oss elsker å sette føttene ned på myke tepper en tidlig morgen i stedet for et kaldt gulv, men kvier oss likevel til å kjøpe det, for vi tenker at det vil uansett bli stygt i løpet av kort tid. Med rett behandling kan du fjerne flekker og forlenge teppets levetid.

Vi lever hektiske liv og husvasken er heller ikke den morsomste aktiviteten å ta seg tid til.

Derfor blir ofte teppene glemt når støvsugeren er fremme – vi støvsuger heller rundt og kun det som er veldig synlig på teppet.

Det er allerede her vi korter ned teppets levetid. 

Fjerne flekker fra favoritt-teppet

Lone Tepper, forhandler og produsent av tepper, har mange gode rengjøringstips. 

Til å starte med er det viktig å støvsuge og aller helst ta en støvsugingsrunde daglig over teppene som aktivt blir gått på.

Smuss, sand og annet skitt vil trenge seg ned i teppet og dette ødelegger teppens fibre. Ønsker du å beholde teppet ditt i tiår fremover må rensing også til.

Lone Tepper anbefaler å sette denne jobben bort til andre, men det finnes flere hjemmeprodukter og firmaer som leier ut sine renseapparater til å fjerne flekker hjemme.

Tepperent er et av disse firmaene som leier ut både sine rensemaskiner og rensevæsker. Ifølge disse skal jobben være enkel etter litt veiledning fra deres side.

En slik rens burde du gjøre hvert 3. eller 5 år, det spørs helt hvor mye teppet utsettes for.

Det allers største problemet for de fleste er flekkene. Uansett om vi er klønete eller ei så vil det dukke opp flekker på teppet.

Du kan være forberedt og gjøre jobben enklere med å impregnere teppet. Med en gang teppet er på plass i hjemmet kan du spraye over med en impregneringsspray.

De gjør teppefibrene med motstandsdyktige ovenfor for både vann- og oljesøl. Den raske sprayjobben vil forlenge teppelivet. 

Rødvinsflekk på det hvite teppet

Panikken sprer seg ofte hvis du som gjest klarer å søle kaffe på det hvite teppet i huset, men kaffe skal være en lett jobb å få vekk. 

Kaffe, te, rødvin og ja, til og med blekk, skal forsvinne ved bruk at de rette tipsene. 

Kaffe: Skyll med så varmt vann teppet tåler. Deretter gnir du forsiktig med en lofriklut dyppet i oppvarmet sprit. Skyll så godt og tørk over med svamp for å fjerne all fuktighet. 

Te: Vask over med lunkent vann. Hvis ikke dette fungerer kan du teste med litt enzymholdig såpemiddel.

Rødvin: Er flekken ny må du fort som mulig skylle med varmt vann. Tørk deretter over med en lofri klut eller tørkepapir for å fjerne fuktighet. Ta så på glyserol og vask bort med lunkent vann etter 10 minutter hvis flekken er gammel. 

Blekk: Start med kaldt vann og såpe. Påfør så vekselsvis eddiksyre og ammoniakk. Kulepenn blekk fjernes med sprit. 

Det gode kjerringrådet for å fjerne flekker

Flere følger de gode gamle kjerringrådene og et av disse rådene skal kunne ta de fleste flekker. Det står at alt fra ketchup til rødvin vil forsvinne fra teppet. 

Ifølge kjerringrad.no skal du drysse potetmel på flekken. La det ligge en stund før du støvsuger det opp. Melet skal trekke til seg fargestoffene. Gjenta denne prosedyren til alt er borte. Hvis flekken allerede har rukket å tørke må du fukte med vann. 


To velkjente produkter som flere forhandlere av tepper selger. Spotaway flekkfjerner og Longlife impregneringsspray.

Flekkråd nummer 1

Det aller viktigste er å fjerne flekkene så fort som mulig og ikke la det tørke inn. Tørre flekker betyr mye mer jobb. 

Det finnes flere produkter på markedet som er laget for å forlenge teppets levetid – et teppeunderlag er et av dem. Tepperunderlag sørger for at det er luftsirkulasjon mellom teppe og gulv. Så møkk blir ikke presset mot verken gulv eller inn i teppe. Lone Tepper anbefaler alle deres kjøpere å bruke det. 

I tillegg finnes det ferdig produserte flekkfjerningsmidler. Disse kan være sterke, så før du bruker dem må du vite om du har et fargeekte teppe. Hvis ikke vil fargen bli skjoldete og ødelagt.