Lystette gardiner beskytter hytta når du ikke er der

Vi beveger oss stadig mot vår og sommer, og alt flere fjellhytter lukkes igjen og pakkes bort. Men har du tenkt på hva solen kan gjøre med interiøret ditt mens du er borte? Med lystette gardiner er mye gjort.

De fleste er vant med å trekke for gardinene når man forlater hytta for sesongen, men skarp vårsol skinner igjennom det meste og kan bleke både stoffer og møbler. Særlig ille blir det hvis det er vann eller snø i nærheten av hytta som reflekterer ytterligere.

Åse Jerrhag, som er prosjektansvarlig i Green Apple Interiør, anbefaler å enten fôre gardinene eller å velge et par som er lystette.

– Sesonghytter står mye tomme, og en trekker gjerne gardinene for. Da er det viktig med et godt fôr så ikke gardinene blekes, sier hun.

Naturlige materialer mest populært

Ull er noe mange forbinder med hytta, men andre naturmaterialer er også populært.

– Fjellhytter har gjerne grovere stoffer, mer stofflighet. Det er ull som går igjen, og ofte den klassiske ullruten, men også gjerne lin, sier Åse Jerrhag.

Hennes erfaring er at folk er svært opptatt av hyttene sine, og at mange nesten har det finere på hytta enn hjemme.

Lystette gardiner har flere fordeler

Lystette eller fôrede gardiner koster mer i innkjøp, men det lønner seg i lengden.

– Selvfølgelig er det lønnsomt. Du skjermer gulv og møbler fra bleking, og gardiner som er lystette gjør også at lys ikke slipper gjennom så man får sove, sier Bjørg Owren som er administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør, IFI.

Men hvis de lystette gardinene har fordelen at de skjermer lyset helt, har de fôrede gardiner en annen fordel, påpeker Bjørg Owren.

– En fôret gardin henger penere enn en som ikke er foret. Da får man det på kjøpet, sier hun.

I samarbeid med ifi.no