Fin med lin og bomull

La boligen bli vårfin med vakker lin og bomull.

På Gave & Interiørmessa på Lillestrøm forrige uke, ble det vist mange lekre tekstiler, og noe av det som gikk igjen, var lin og bomull. Her var det mye lyst og lett, med sommerlige striper, stiliserte blomster, og rolige ruter i svale farger.

Flere av utstillerne viste nyanser i lime, grønt, turkis – glade farger som hinter om at våren ikke er altfor langt unna. Men her var også en smak av sommer, med stripede servietter og gardiner i hvitt og bringebærrød, hvitt og sandfarget, og hvitt og mattblå. Det er nesten så man kjenner den salte lukten av sjø gjennom åpne vinduer, der lette gardiner i himmelens egne farger blafrer i vinden.

Bomullslett
Bomullstekstiler i brede striper og smale striper, smårutet og storrutet, og hvite stiliserte blomster skal fylle boligen denne sesongen. Og du kan med fordel bruke både stort og smått om hverandre, alt er lov bare det er lyst, lett og luftig.

Det skal være mulig å skaffe sommertekstilene både i metervarer om du vil sy dine egne ting, og i all verdens ferdigsydde produkter: puter for inne og ute, duker og løpere, håndklær og kopphåndduker, forkler, grytelapper, gardiner og kjoler. Vi ser også en økt satsing på økologisk bomull, et stort pluss for de av oss som er opptatt både av miljøet og arbeidernes vilkår.

Lin er vakkert både i naturfarget og sandfarget, og gjerne i kombinasjon med bringebærrødt eller sommerblått. Lin kan brukes både i klær og i interiøret over hele huset, men det er likevel et stoff som gjør seg særlig bra på kjøkkenet. En vakker linduk eller løper på kjøkkenbordet løfter en trøtt hverdag. Og luftige lingardiner kan sette rammen for vinduet og skape en enhet i kjøkkenet.

Tips om stell av tekstiler i lin

* Bevar den naturlige fargen i linet ved å benytte vaskemidler uten bleking eller optiske hvitemidler.

* Lin kan vaskes på 60 grader, men skal ikke tørkes i tørketrommel, da det skader linfibrene.

* Får du flekk på duken, bør den ikke havne nederst i skittentøyskurven, men vaskes så fort som mulig. Fukt flekken med vann og sug opp sølet med tørkepapir. Bløt flekken med vaskemiddel eller oppvaskmiddel noen minutter, før du vasker den i vaskemaskinen.

* Stryk dukene på høyeste varme, helst før de er helt tørre.

* Unngå å brette linprodukter på samme måte hver gang. Det bryter fibrene og kan gi varige folder.

Kilde: Ekelund, Linum

Forbrukerinfo:
Ekelund
HouseStyle
Linum
Nyblom og Kollén
Växbo Lin