Derfor blir du mer lykkelig av å strikke

Strikking og hekling er en populær hobby for mange nordmenn. Studier viser også at strikking gjør deg gladere, og ekspert i psykologi forteller hemmeligheten bak strikkelykken.

Derfor har strikking helsefordeler

Er du en av de mange nordmennene som liker å strikke? Tall fra E24 viser at i 2022 strikket en tredjedel av den kvinnelige norske befolkning, og at det norske markedet for garn alene ligger på 1 milliard kroner. Men hvorfor er nordmenn så glade i å strikke?

Strikke for sinnet

– Når vi holder på med håndarbeid kan vi bli så oppslukt av det vi gjør, at vi slapper helt av og glemmer tid og sted. Det er ekstremt sunt for oss, fordi kroppen kommer inn i en sone hvor den rent fysisk ikke kan produsere stresshormoner. Samtidig kan vi med strikkingen oppleve mikrosuksesser som frigjør dopamin. Hvis vi for eksempel endelig finner ut hvordan vi skal strikke den ene irriterende masken, kan det gi oss en følelse av å være høy, forklarer Anne Kirketerp, som har doktorgrad i psykologi og har studert de helsepsykologiske effektene av håndarbeid og håndverk.

En sunn avhengighet

Det er tilsynelatende veldig vanskelig å slutte å strikke når du først har begynt. Anne Kirketerp forklarer at det nesten oppstår en avhengighet av det “kicket” man får når man strikker.

Strikking minsker stress
Flere og flere velger strikking fremfor å se på TV. Foto: Getty Images

– Når man først har testet det å komme inn i flyten hvor vi glemmer tid og sted, samt det kicket det gir, så lengter man etter det. Det er mange som velger å for eksempel strikke fremfor å se på TV, rett og slett fordi de bare vil ha “flytopplevelsen” og kicket igjen, sier Anne Kirketerp.

«Den finske skolen»

Ser vi til vårt kjære naboland, Finland, har finnene håndarbeid som en fast del av skolesystemet. Finner scorer gjentatte ganger på topp i OECDs undersøkelser, som sammenligner skoleelevers kompetanse i alle medlemslandene. I Finland er det over 60 prosent som driver med håndarbeid på fritiden.

– Å skulle gjøre et bilde i hodet om til noe fysisk med hendene, er noe av det mest komplekse en hjerne kan utføre. Det er en kompleks problemløsning de bruker håndarbeidet til på skolen i Finland, sier Anne Kirketerp.

Ni fordeler ved å strikke og hekle

Littlethings lister opp ni fordeler ved å strikke og hekle:

Strikking gir mestringsfølelse
Visste du at strikking er med på å lindre smerter? Foto: Getty Images
  1. Du får lavere puls og blodtrykk
  2. Fingrene får trent seg
  3. Hjernen stimuleres
  4. Forebyggende for angst
  5. Bedre hukommelse
  6. Kan lindre smerter
  7. Demper trangen til å spise godteri
  8. Holder hjernen frisk
  9. Du gjør noe meningsfylt