Tekstiltapet gjør comeback

Etter flere tiår med laber interesse, er teksiltapetene på vei inn igjen i norske stuer. 

1980-årene var tekstiltapetenes glansdager. Hvilken 30-åring i dag har ikke vokst opp i et hjem med tekstiltapet – om ikke overalt, så i det minste på veggene i stuen eller spisestuen?

Nå gjør tekstiltapetene comeback, men i en ny og bedre versjon. Dagens overflater med fine tråder og populære design i ornamenter og medaljonger, har lite til felles med forgjengerens ensfargede høyder med grove tråder og store knuter. 

Illusions fra Omexco er en vakker tekstiltapetkolleksjon.

Eksklusiv kvalitet

Både de urbane yngre og de godt voksne har nå begynt å se etter farger og materialer som kan gjøre de tidligere så minimalistiske interiørene mer lune og elegante. De har lyst på en forandring, søker kvalitet, vil ha noe som stikker seg ut, og er åpen for å bruke farger og tekstiler på en måte vi ikke har sett de siste 10-15 årene.

Trenden startet i utelivet – på restauranter, barer og hoteller, og spres nå videre til boliger.

– Mange ønsker nå å bruke mye tekstil, gardiner fra gulv til tak, og mange puter. Det skal være mer kvalitet og mer eksklusivt. Materialitet ligger veldig i tiden. Vi søker noe naturlig, noe å ta på, noe som er eller ser ut som naturelementer, og som kan tilføre dybde til rommet. I åpne planløsninger har rommene ingen grenser. Med farger og materialer kan man gi hjemmet konturer og få tilbake romfølelsen, sier Birgit Torkildsby, produktsjef i Borge. 

Aureus fra Borge er et fint eksempel på tekstiltapet i ny form.

For flere vegger

Og her kommer tekstiltapetene inn. Det er ikke et fondveggstapet. Det brukes på alle vegger i et rom, og gir en raffinert og elegant stil. Dessuten blir akustikken i rommet bedre.

– Tekstiltapet skaper hygge, sier Jannicke Sveen, daglig leder i INTAG Interiøragenturer J. Sveen.

– Lunheten og den varme atmosfæren merker man med en gang man kommer inn i et rom med tekstiltapet, sier Inge Arthur Aasen, og legger til: – Jeg elsker tekstiltapet og vil gjerne ha den tilbake på markedet.

Lunhet, fargespill og eleganse er tre nøkkelord for å beskrive hva et tekstiltapet gir rommet. De mange forskjellige kvalitetene og tekstile materialene dekker manges behov – fra det klassiske ornamentale, til nøytrale og moderne design.

Sentiant Pure fra Fantasi Interiør.

Mer å velge i

Flere kolleksjoner med moderne tekstiltapeter er kommet på markedet, og det er tegn på voksende interesse i hele Europa for denne typen veggpryd.

I vår lanserte Borge en helt ny tekstilbok med både moderne og klassiske design, og i høst kom enda en tekstil kolleksjon fra Cole & Son.

For første gang på mange år, kommer også Fantasi Interiør i høst med en bok med tekstiltapet. Også Storeys og Green Apple med flere fører tekstiltapeter.

Bedre kvalitet

Dagens tekstiltapeter skiller seg vesentlig fra sine forgjengere – både fremsider og baksider har utviklet seg mye. Det selges riktignok fortsatt en del vanlig entrådig renningtapet, der tråder av lin, silke eller viskose er limt til et baksidemateriale.

– Forskjellen nå, er at baksiden er av fiber eller papir av god kvalitet, og at trådene holder høyere kvalitet, de er jevnere og finere, sier Birgit Torkildsby, produktsjef i Borge.

De fleste tekstiltapeter lages nå av vevde tekstiler, enten mønstervevde, ensfargede eller med trykte mønstre. Det er en myte at tekstiltapeter er kostbare. Her finnes kvaliteter for alle lommebøker.

– Tekstiltapet kan være så mangt, sier Jannicke Sveen. Vi fører tekstiltapet i naturmaterialer som bomull, jute, silke og lin, men de lages også av viskose, polyester, og cellulosematerialer – og ulike kombinasjoner av dette. De lages av enkelttråder, vevde stoffer eller naturmaterialer med papir- eller fiberbakside. Silketapet er luksus. Du ser umiddelbart at silke har en unik glans, bare noen få viskoser kan komme i nærheten av å etterligne det. 

Fordeler

  • Gir lunhet og varme til interiøret
  • Finnes i mange prisklasser
  • Tykke kvaliteter kan ta opp og skjule små ujevnheter i underlaget
  • Kan spaltes
  • De fleste tekstiltapeter er impregnert, noen er avtørkbare, og lysekte
  • Elegant og eksklusiv
  • Paneleffekt

Ulemper

  • Vil endre seg over tid. Tekstiltapeter tåler i varierende grad solens UV-ståler. Silke forvitrer, lin blekes og også andre tekstile materialer kan falme av sollys.
  • Tåler ikke limsøl – forsiktig oppsetting
  • Grov struktur kan samle støv. De fleste tåler ikke å vaskes – tørr rengjøring med støvsuger i trådretningen anbefales

Kilde: ifi.no