Veggene våre skal ikke lenger være et flatt bakteppe, nå skal struktur, dybdeeffekter og farge på tapetene gjøre veggene våre synlige.
– Veggene skal være en synlig aktør og stemningsskaper i rommet, og vi har nå beveget oss langt unna de hvite, usynlige veggene vi så tidligere. Disse hvite veggene krevde mye av møbler og interiør for å skape atmosfære, men nå som de store flatene spiller en større rolle kommer lunheten mange jakter mer av seg selv, sier Bjørg Owren, adm. direktør i ifi.no.
Ornamenter – enten i klare farger eller i mer diskret og subtile varianter er det mye av i de nye tapetbøkene. Her er en klassisk variant fra Borges kolleksjon Ornament. Foto: Borge
– Det er mye spennende struktur – eller imitasjon av struktur – som gir tapetene en overflate der man føler at man ser innover i veggen. Lag-på-lag av farger og kombinasjoner av matt og blankt gjør tapetene spennende, fortsetter hun.
Tapetene skal gjerne se ut som gamle, utvaskede tekstiler, og imitasjonene er så gode at du må helt tett innpå for å se at dette faktisk ikke er et ekte tekstil. Bildet er hentet fra The Ceylon Collection fra Green Apple. Foto: Green Apple
Ifølge Owren er det mye tekstilimitasjoner eller tapeter med ekte tekstiler.
Både ekte lin-, hestehår- og silketapet er blant høstens nyheter, sammen med mengder av imitasjoner av slitte, utvaskede tekstiler.
– Imitasjonene svært gode. Man må gjerne ta på veggen for å forstå at dette ikke er ekte tekstil. Det som er så fint med disse imitasjonstapetene er at det er vanlig fibertapet, som er enkle både å sette opp og å rengjøre, sier Owren.
Tapeter med metalliske innslag
For å oppnå spenning og dybde er også metall et effektivt virkemiddel. Og de metalliske effektene er på ingen måte på retur.
Veggtapet med metalliske effekter er en stor trend denne høsten og vinteren, og aller helst skal det være kobber og bronse. Tapeten på bildet bildet er fra Astex’ kolleksjon Chic. Foto: Astex
– Ulike metaller er i vinden nå. Spesielt kobber og bronse er hot, og dette er utrolig flott sammen de de litt støvete pastellene. Det hele handler jo om å sette sammen ting på en litt ny måte som gir deg noe tilbake, og denne kombinasjonen gir umiddelbart en mer moderne vri, sier Marthe Helstad hos Astex.
En effekt flere av tapetprodusentene har tatt i bruk denne sesongen er regnbuefolie.
– Dette er nytt av året. Regnbuefolien skaper overraskende fargeskiftninger i tapetene alt ettersom hvor du står og hvor lyset treffer, forteller Helstad videre.
Fargerike tapeter
I de nye tapetkolleksjonene kommer det stadig flere farger. Alt fra kraftig cerise, grønt og blått til gult er representert.
Mange av fargene er sotede og skitne, men man finner også innslag av klare, sterke farger.
De sterke fargene er gjerne kombinert på måter vi tradisjonelt ikke har sett, som for eksempel oransje, rosa, gult og lilla sammen.
Fargene har for fullt gjort sitt inntog blant produsentenes nyheter. Gult er helt riktig, og kan gjerne benyttes over store flater om man tør. Bildet er fra Astex’ kolleksjon Fleurique. Foto: Astex
Mønstermessig er det også store variasjoner, og det meste er lov.
– De organiske mønstrene med blader og blomster blir vi ikke lei med det første, og de kommer stadig i nye varianter. Ellers kommer det mye damask, retrodesign inspirert av 50-tallet og ornamenter, forteller Eilert Ask, designsjef hos Borge.
Ifølge Ask er mange av oss sultne på å ta i bruk spenstige farger, men vi har fortsatt litt igjen før vi våger å ta steget fullt ut.
– Mange tør å trekke inn mer farge og effekter for eksempel på soverom og barnerom, der terskelen for å prøve og feile ikke er så stor. Rommene der vi tar imot gjester, som stue og kjøkken, er vi foreløpig litt mer forsiktige på de store flatene, og i disse rommene er det fremdeles de lyse gråtonene som selger mest, sier han.
Dette tapetet er ikke en imitasjon, men et ekte silketapet. Silkens naturlige fargekombinasjoner skaper et spennende spill på veggen. Bildet er hentet fra Intag sin kolleksjon Zephyr. Foto: Intag
Tips om tapet og tapetsering
- Mengde tapet. De fleste papir- og vinyltapeter er 53 cm i bredden, og hver rull rekker til 3 eller 4 bredder rom med standard takhøyde, ca 240 cm.
- Mål takhøyden for å sjekke om den krever mer tapet enn omtalt over. Mål deretter rommets bredde og lengde, så ser du hvor mange meter vegg som skal dekkes. Husk å trekke fra vinduer og dører. Del summen av de hele veggene med 53, og du får da antall tapetbredder som trengs. Legg til de korte breddene som du trenger over og under vinduer og over dører.
- Hva menes med «rapport»? På mønstret tapet er det fast avstand før mønsteret gjentar seg, og denne avstanden kalles rapport. Du må ta hensyn til rapporten både når du skal beregne mengde tapet og når du skal tapetsere.
- Merking av tapet. På de fleste tapeter finnes et internasjonalt bildespråk som sier noe om tapetets egenskaper. På tapetrullene står det også om tapetet skal settes opp kant i kant eller med overlapp. Med overlapp menes at tapetene settes over hverandre i skjøtene. Rullene er merket med produksjons- og innfargingsnummer (batch-nummer). Bruk ruller med samme produksjonsnummer i et rom. Dette for å unngå fargeforskjeller på tapetet.