Tapet på ny måte

Tapetet er ikke lenger bare en kulisse på veggen. Med nye mønstre og nye bruksområder, trer det fram og spiller hovedrollen i den nye innredningen – på både vegger, tak og møbler.

Tapeter med motiv og strukturer fra forskjellige typer materialer, kommer stort i år. Det finnes for eksempel en mengde tremotiv, med blant annet utseende fra både drivved og falurød kledning. Du kan til og med få en «betongvegg» i tapetform.

Tapet som sprutbeskyttelse? De siste årene har det blitt mer og mer populært med en mønstrete sprutbeskyttelse over kjøkkenbenken, og mange velger å bruke tapet. Men dette er ikke like enkelt som det lyder, og det finnes mange meninger om saken. Det vanligste er å tapetsere som vanlig, og deretter kjøpe en glassplate som settes på veggen over tapetet. En smart idé i så fall, er å kjøpe en glassplate i flere deler. Da slipper du å bytte hele, hvis for eksempel glassplaten sprekker over komfyren. Hvis du ikke vil sette opp en glassplate, kan du i stedet lakkere tapetet med trelakk. I så fall er det veldig viktig at du avslutter med en silikonfuge i sprekken mellom benkeplaten og veggen.

Favorittbildet på veggen

Vil du ha et garantert unikt tapet? Da kan du lage en vegg som er tapetsert med dine egne bilder. Hvorfor ikke bruke feriebildet fra Thailand over badekaret, eller utsiktsbildet fra fjellet på soverommet? På for eksempel Photowall.no, kan du bestille et personlig tapet i akkurat det målet du ønsker. Tapetet kommer tilsendt, med tilhørende lim.

Hvilket tapetlim?

Det er ikke riktig å si at en type lim er bedre enn en annen. Det viktigste er at du velger riktig type lim til det tapetet du har valgt. Opplys for eksempel om du har papir- eller nonwoventapet til butikken du kjøper limet i. Noen ganger når du bestiller på internett, følger det med lim.

Tapetet Eco Street fra ECO både ser og kjennes ut som treplanker. 312 kroner/rull.

Eternowall er tettelag og ytterlag i ett. Det finnes i 19 mønstre og farger, og koster fra 229 kroner/kvm.

Det vakre tapetet Vera fra Sandberg koster 749 kroner/rull.

Hva trenger du?

Vi spurte eksperter fra Boråstapeter og Decor Maison om hva du trenger for å oppnå et vellykket resultat når du tapetserer selv. Her er tipsene deres:

Pensel og rull

Tapetbørste

Tommestokk

Loddsnor, f.eks. saks og snøre

Skarp saks

Bøtte, svamp og vann

Tapetkniv

Lang linjal

Skjærelinjal med skjærekloss

Dekkpapp til gulvet

Tapetlim

Arbeidsbord

Tapetverktøy eller en bred sparkel til å slette ut tapetet med

Tapet-Algebra

Hvordan vet du hvor mye tapet som trengs?

En tapetrull er normalt 10 meter lang og 53 cm bred. I et rom med maksimal takhøyde på 250 cm, får du fire lengder per rull hvis tapetet er umønstret, og tre lengder hvis tapetet skal tilpasses et mønster. En rull gir deg altså mellom 159 og 212 cm i bredde. Fortsatt vanskelig? Mål de aktuelle veggene og åpningene til vinduer og dører. Deretter kan de hjelpe deg der du kjøper tapetet.