Smak og behag er ofte de viktigste kriteriene når vi velger ut tapet, men det kan være lønt å tenke på elementer som lys, farge og romvirkning.
– Ved valg av tapet må man være oppmerksom på at tapeter gir et annet inntrykk på et mindre felt enn på en hel vegg eller i et helt rom. Det er best å vurdere tapetet i det rommet hvor det skal brukes, for å se hvordan det passer til lysforhold, møblering og til fargevalget i rommet for øvrig, skriver SINTEF Byggforsk i anvisningen Tapeter. Typer og egenskaper.
I Byggforskserien finner du også en egen anvisning for hvordan tapetsering bør foregå. Anvisningen heter Tapetsering. Utførelse.

Mønster og proposjoner
Mønsteret på tapetet kan påvirke romfølelsen, gjerne i samspill med farger på gulv og tak. Du kan få et lite rom til å virke større ved å bruke en lys og småmønstret tapet, mens et stort rom kan forminskes ved å velge en stormønstret tapet i kraftige farger. Husk dog at stormønstrede tapeter fort kolliderer med mønster på møbler, tekstiler og bilder. Skal du ha et stormønstret tapet, bør resten av interiøret i rommet være relativt nøytralt og ensfarget.
Vi har tidligere skrevet om lignende effekter ved gjennomtenkt bruk av flisestørrelser i artikkelen Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.
– Et lavt rom kan virke høyere hvis himlingen er malt i en lys farge og tapetet har loddrette striper. Et høyt rom virker lavere hvis tapetmønsteret er vannrett og himlingen er malt i en mørkere farge enn veggen, står det i anvisningen.
Fargevalg
Når du skal velge hvilken farge tapetet skal ha, bør du ta med i beregningen hvilket rom det skal henges opp i. Et rom med sydvendt vindu får mye sollys. Her kan du gjerne bruke kalde farger i den blågrønne skalaen. I rom med nordvendte vinduer kan du gi en illusjon av varme ved å la deg inspirere av den rødgule paletten.
Fargevalg alene kan påvirke hvordan man oppfatter proporsjonene i et rom. Det kan du utnytte ved å bruke tapet kun på den ene veggen, en fondvegg.
– For eksempel virker et langt, smalt rom kortere hvis endeveggen er mørk og de tilstøtende veggene er lyse, skriver SINTEF Byggforsk.