Tapet med effekt

Tapetet du velger kan påvirke andre til å tro at et lite rom er stort og et kjølig rom er varmt. Men hvordan?

Smak og behag er ofte de viktigste kriteriene når vi velger ut tapet, men det kan være lønt å tenke på elementer som lys, farge og romvirkning.

– Ved valg av tapet må man være oppmerksom på at tapeter gir et annet inntrykk på et mindre felt enn på en hel vegg eller i et helt rom. Det er best å vurdere tapetet i det rommet hvor det skal brukes, for å se hvordan det passer til lysforhold, møblering og til fargevalget i rommet for øvrig, skriver SINTEF Byggforsk i anvisningen Tapeter. Typer og egenskaper.

I Byggforskserien finner du også en egen anvisning for hvordan tapetsering bør foregå. Anvisningen heter Tapetsering. Utførelse.

Ikke helt som du tenkte? Store mønster krever store rom.

Mønster og proposjoner
Mønsteret på tapetet kan påvirke romfølelsen, gjerne i samspill med farger på gulv og tak. Du kan få et lite rom til å virke større ved å bruke en lys og småmønstret tapet, mens et stort rom kan forminskes ved å velge en stormønstret tapet i kraftige farger. Husk dog at stormønstrede tapeter fort kolliderer med mønster på møbler, tekstiler og bilder. Skal du ha et stormønstret tapet, bør resten av interiøret i rommet være relativt nøytralt og ensfarget.

Vi har tidligere skrevet om lignende effekter ved gjennomtenkt bruk av flisestørrelser i artikkelen Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

– Et lavt rom kan virke høyere hvis himlingen er malt i en lys farge og tapetet har loddrette striper. Et høyt rom virker lavere hvis tapetmønsteret er vannrett og himlingen er malt i en mørkere farge enn veggen, står det i anvisningen.

Fargevalg
Når du skal velge hvilken farge tapetet skal ha, bør du ta med i beregningen hvilket rom det skal henges opp i. Et rom med sydvendt vindu får mye sollys. Her kan du gjerne bruke kalde farger i den blågrønne skalaen. I rom med nordvendte vinduer kan du gi en illusjon av varme ved å la deg inspirere av den rødgule paletten.

Fargevalg alene kan påvirke hvordan man oppfatter proporsjonene i et rom. Det kan du utnytte ved å bruke tapet kun på den ene veggen, en fondvegg.

– For eksempel virker et langt, smalt rom kortere hvis endeveggen er mørk og de tilstøtende veggene er lyse, skriver SINTEF Byggforsk.