Nytt og spennende på tapetfronten

Tapetverden har utviklet seg mye de siste årene og nytt og kreativt design har virkelig blomstret på markedet. Her er tapetene du sjelden har sett maken til.

Bruk av tapet som dekorasjon i boligen har vært brukt mye gjennom tidene. Vi tapetserer vegger, skjenker, hyller og bord, og det finnes ikke grenser for hvor man kan bruke tapet. Utvalget på farge og mønster har bestandig vært stort, men nå har nye konsepter utviklet seg i markedet.

Kreativ struktur
– Det vi har sett en økende tendens av den siste tiden er at produsentene leker seg mer med forskjellige typer struktur og materialer, forteller Jørgen Bodin fra Tapetgalleriet til oss i Vi i Villa. 

– Populariteten for tapeter har økt i det siste, som et resultat av at tapetene ser bedre, stiligere og ikke minst annerledes ut. Men også fordi flere av de nye materialene og produksjonsteknikkene gjør at tapetet både er enklere å legge, og enklere å fjerne.

Ulike typer imitasjoner av skinn er svert populært for tiden. Dette eksempelet er fra den kreative produsenten Elitis og kolleksjonen Natives.

Naturen som inspirasjonskilde
Man kan tydelig se at trendene innenfor tapetverden bygger på mange av de samme elementene som i moteverden. Både til farger og struktur, bruker flere av produsentene naturen som hovedinspirasjonskilde. Dette har ført til mange spennende resultater.

– Det er ikke grenser for hvilke design det er mulig å finne i dag fortsetter Bodin. Du har alt fra Big Croco fra Elitis som ser ut som alligatorskinn, ku og sebraskinn, og til tapeter laget av bambus og stein. Produsenten Omexco er et godt eksempel på utviklingen vi finner i dag. Omexco har nemlig lansert en helt spesiell tapet som er produsert av mineraler fra skifer som har blitt varmet opp til 3000 grader, slik at de eksploderer og blir til små kråkesølvkrystaller.

Motiver inspirert fra Japan selger godt i Norge for tiden. Dette eksempelet har brukt japanske blomster som inspirasjonskilde. Tapetet heter Kimono Club og er fra produsenten Borge.

Japansk design
Produsentene har merket seg at eldre design også selger godt på markedet i dag. Dette har resultert i at flere har gått tilbake i sine arkiver for å hente frem gamle tapetmotiver, modernisert dem, og brukt dem på nytt. Noen produsenter har motiver så langt tilbake som fra 1800-tallet.

– Folk er ute etter design som er tidløst og fint, og noe de ikke så fort blir lei av, forteller Eilert Ask som er designsjef ved Borge til Vi i Villa.
– Vi har merket oss at gamle japaninspirerte design er særlig populære blant våre kunder, og har derfor lansert en kolleksjon med slikt design. Da får du både fargene og naturen med i tapetet, noe som også er veldig i tiden nå.

Grafiske tegninger av ulike motiver, jobbes det mye med blant produsentene. Tegningene er gjerne av mennesker, dyr eller ulike former. Denne tapetet er fra produsenten Borge og heter Marimekko.

Fargerik 3d design
På møbelmessene i Europa har man sett en voksende trend blant produsentene på å lage tapeter med ulike 3d effekter. Dette kan være fotografier av forskjellige varianter, eller grafiske tegninger av mennesker og former. Bildet har fått en dybde gjennom motiver eller strukturer slik at man enklere lever seg inn i designet.

– Vi som jobber med tapeter til daglig, ønsker stadig å eksperimentere og utvikle oss til enhver tid. Man spår jo at grafiske tapeter blir større i fremtiden, og ser man på interiørmessene som ble holdt i Europa i fjor er slik design godt representert der, fortsetter Ask. 

Når Vi i villa spør om de merker noen særskilt etterspørsel etter slike tapeter hos Borge svarer Ask at de ikke merker dette noe særlig enda, men at de har stor tro på slik design i fremtiden.

Tapetprodusenter/leverandører

Astex

Borge

Green Apple

Flügger

Storeys

Nettbutikker som selger tapeter:

www.tapetshop.no

www.interiorkupp.no

www.tapetgalleriet.no

www.engelskatapetmagasinet.se (svensk)

www.wallpaperfromthe70s.com (utenlandsk)