Må man velge rosa eller blått?

Barnerom preges oftest av hvem som bor der, men kjønnsspesifikke fargevalg har lange tradisjoner. Det er imidlertidig alle muligheter for å velge annerledes med det utvalg av tapeter som finnes idag.

Det hersker ingen tvil om at jenterommene i stor grad preges av rosa og rødtoner, mens gutterommene domineres av blått. Det kan være snakk om valg av maling, taper, gardiner, sengetøy, og selvfølgelig alle mulige slags klær og leker.

Vi står fritt til å velge hva vi vil, men friheten er begrenset. ”Gutte- og jentefargede” produkter har gjerne innslag som hester, prinsesser, biler og fly, som i tillegg er kjønnsbestemmende og som i mange tilfeller utelukker alternative fargevalg.

For eksempel er det nok ikke så mange jenter som har lyst på et blått tapet, hvis det i tillegg er bilder av racerbiler på det.

Kommersielle hensyn må tas

Produsenter og forhandlere forholder seg til det markedet etterspør. Det betyr at kjønnsforskjellene innenfor mange produktgrupper er et selvforsterkende fenomen som gjør det kommersielt umulig å ignorere.

Når barnerommet skal pusses opp kan man fort støte på begrensninger i valgmulighetene til å velge bort mer kjønnsbestemte produkter.

Dette er forhold som kun de færreste ser som noe likestillingsproblem, men det er like fullt et dilemma at enkelte farger kombineres med kjønnsspesifikke elementer som ”umuliggjør” å velge på tvers av kjønn.

La barna velge farger selv

Jenters tiltrekning mot rosa og rødt og guttenes gode forhold til blåfarger er ikke bare et resultat av mote og tradisjoner. Forskere har funnet ut at kvinner har flere fotoreseptorer i hjernen enn menn.

Jo flere av disse man har, jo bedre fargesyn har man – spesielt når det gjelder rødt, oransje og rosa. Guttas prioritering av blått over rosa kan med andre ord ha å gjøre med at de ikke oppfatter rødfargene like godt som jentene.

Men ingen barn er like, og selv om man heter Emma eller Julie er det ikke gitt at rommet bør males rosa fra gulv til tak.

La barna delta i fargeutvelgelsen og malejobben – oppussingen av barnerommet kan bli en morsom aktivitet for hele familien.

Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

Kart er kult! Borge er leverandør av Mr Perswalls tapeter i Norge.

Tapetet «Kompis» fra Inspirasjon Interiør er både rødt og blått.

Den pastellfargede kolleksjonen «Lilleby» kommer fra Borge.

Med grønne elefanter fra Marimekko trenger man ikke telle sauer.

Barnekolleksjonen «Little Stars» fra Storeys er blant annet rutete.

Green Apple er leverandør av dette tapetet, som passer litt eldre barn.

Humoristisk jungeltema for den minste i familien, fra Storeys.