Hvilken tapet skal du velge?

Når du sitter med tapetprøvebøkene i handa er du utsatt for en overveldende følelse av uendelige valgmuligheter og en rekke dilemma knyttet til farge- og kvalitetsvalg. Her er det individuelle ønsker som gjelder og det er dine og din families preferanser som teller

Ved valg av tapet er det viktig å avgjøre hvile påvirkninger det blir utsatt for. Vaskbar kvalitet må velges hvis veggbekledningen utsettes for fukt og varierende temperaturer.

Underlaget
Veggene skal være rene, plane og tørre og ferdig grunnet med grunningsmaling. Blanke flater mattslipes. På nye gips- og/eller sponplater strimles eller sparkles skjøter, og hull sparkles før veggene grunnes. Veggene bør helst grunnes med samme bunnfarge som tapetet for å få et jevnt underlag og redusere risikoen for synligeskjøter. I våtrom skal det benyttes sparkel og grunningsprodukter som er egnet for slike rom.

Forskjellige tapeter
Vinyltapet får du både i glatte varianter og med struktu. Det er slitesterkt og vaskbart og egner seg derfor godt til alle rom, men ikke i våtrom. Vegglim/vevlimbenyttes til oppsetting og produsentens anvisninger må følges nøye. Fibertapet og vinyltapet med fiberbakside har fordelen av å være enkle å sette opp.

Papirtapet består av papir med fargetrykk. Papirtapeter tåler å bli rengjort med en fuktig klut, men bør ikke skrubbes. Til oppsetting brukes tapetklister eller tapetlim. Våtromstapet er en ekstra solid variant av vinyltapet og må ha en bakside som ikke påvirkes av vann. Du skal likevel unngå å bruke slik tapet i dusjen og andre steder hvor vannet står rett på veggen.

Våtromstapetene bør sveises i skjøtene. Kanten mellom gulvbelegg og tapet må også forsegles, det samme gjelder ved rør og f.eks hullet hvor såpekoppen er festet. Se ellers vårt kapittel om våtrom, og husk at slike rom er kompliserte og bør tas hånd om av fagfolk.

Overmalbar tapet består av PVC- eller akrylstrukturert overflate med non-woven bakside.

Glassfiberstrie består av glassfibervev i mange ulike mønstre. Til oppsetting benyttes et vegglim som påføres vegg med rull. Bruk langt skaft. Glassfiberstrie males med 2-3 strøk latex- eller akrylmaling.