Her får du hjelp til å velge riktig tapet!

Høsten byr på mange nye tapettrender. Det finnes i tillegg flere forskjellige typer tapet å velge mellom – vi forklarer hva som skiller dem og hva du bør gå for. 

Tapetsering er en fin måte å få både farge og lekenhet inn i hjemmet ditt, enten du velger å kun tapetsere en fondvegg eller går for alle fire veggene i rommet.

I høst er de mest populære fargene grønt, blått og grått. Bleke pasteller er også gjennomgående, og tapeter i sterke, livlige farger er også på fremmarsj. Mønstrene er mye preget av geometri eller naturlig inspirasjon som blader og blomster.

– Det er mye ton-i-ton-effekter, samtidig som vi ser at salget av tapeter med mønster øker. Det er de organske mønstrene som selger best, men det går også en del geometriske former, sier Thorhild Rustenberg, konseptsjef hos Storeys.

GEOMETRISK: Strenge mønstre hvor formene får dominere er en populær tapettrend nå. 1: Symetrie fra Storeys. 2: Podium fra Khroma/Borge. 3: Line fra Ferm Living. 4: Kimiki fra Ellos

Natur og romantikk

Tapeter inspirert av natur og botanikk er stort nå, og gjenspeiler vår søken etter det autentiske:
– Aldri før har vel så mange unge mennesker vært opptatt av å sylte, plukke bær, gå tur i skogen og strikke kofter som nå. Det generelle verdihjulet har snudd mot mer tradisjonelle verdier, mener Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Storeys kaller en av sine hovedtendenser for nordisk romantikk. Sarte farger, lunhet og natur er viktige stikkord her, og trenden er romantisk uten å være for søtladen. Organiske mønstre, gjerne inspirert av botanikk, er viktige.

– Organiske mønstre er de mest trendy nå. Planter, blad og gjerne dyr som fugler eller sommerfugler er veldig i tiden, samtykker Madeleine Gentile fra den svenske tapetforhandleren Björklund & Wingquist.

NATURLIG: I høst skal planter og dyr pryde veggene i de tusen hjem.1: Sanderson Larksong fra Intag. 2: Inspiration 17544 fra Borge. 3: Norsk Skog fra Storeys. 4: Splendour med sommerfugler, fra Storeys

Luksus og eleganse

Men ikke alt handler om turer i skog og mark denne sesongen: Bak naturbarnet skjuler det seg et lite luksusdyr, som higer etter lekre overflater og luksuriøse materialer:

– Vi har stor tro på hotellstilen fremover. Vi opplever at mange kunder drømmer om en rolig, luksuriøs hule der de kan trekke seg tilbake etter en lang dag, sier Birgit Torkildsby, produktansvarlig hos Borge.

Tapetene i denne trenden byr på skinnimitasjoner, metalliske effekter, silkeaktige eller fløyelsmatte overflater, samt en liten dæsj dyreprint. Fargene er gjerne mørke, i for eksempel svart, midnattsblått eller flaskegrønt.

ELEGANSE: Gi husets vegger et snev av glamour med disse elegante tapetene. 1: Symetrie i grått og sølv, fra Storeys. 2: Cosmopolitan i imitert skinn, fra Borge. 3: Linen fra Borås Tapeter/Borge. 4: Omexco Nashira, fra Intag

Fargerikt og lekent

Fargene er definitivt på retur i norske hjem, etter en lang periode med nøytrale nyanser i hvitt, beige og grått.

– 90–95 prosent av kundene våre er lei av hvitt på veggene. Nå er det farger og former som gjelder, sier Jenny Grip i Måleributikken.

Og det finnes et vell av morsomme mønstre og knæsje farger på tapetmarkedet akkurat nå. Mange av dem henter inspirasjon fra 60- og 70-tallet, med dristig fargebruk, store mønstre og psykedelisk uttrykk.

Om du vil tapetsere barnerommet, er det også mye lekent å få kjøpt. Fototapet finnes i mange utgaver, og du kan også dekorere de minstes egen hule med dyr, blomster eller kjente barne-tv-figurer.

FARGERIKT: Psykedelisk, søtt eller stilig – valget er ditt! 1: Urban Funky nr. 347206, fra Storeys. 2: Sugar Tree fra Majvillan, fås blant annet hos Ellos. 3: Urban Funky nr. 337203 fra Storeys. 4: AcneJR mursteinstapet i gult, fra Photowall.  

TIPS! Tapetserer du bare én vegg på barnerommet, blir det lettere å skifte stil når poden vokser til.

Guide: 7 ulike tapettyper

Noen tapeter er lette å rengjøre, og gjør seg dermed godt på for eksempel kjøkkenet, mens andre er vakre, men ikke like praktiske. Det er også stor forskjell på hvor lette de ulike typene er å sette opp på veggen.

1 Papirtapet – den vanligste

Historiska Tapeter, nr 040-03, fra Storeys.no.

Papirtapeter finnes i uendelig mange mønstre og utførelser. Her påføres limet på baksiden av tapetet, og skal deretter trekke inn i noen minutter før du setter det opp. Vanskelighetsgraden kommer an på hvor tydelig mønsteret er. Papirtapet egner seg best i oppholdsrom som f.eks stue. Kan rengjøres forsiktig med en fuktig klut.

2 Fibertapet/non-woven – for nybegynneren

Tapeter i dette materialet inneholder gjerne cellulose og polyester. De er enkle å sette opp – derav navnet. I stedet for å lime på tapetet, smører du lim på veggen og setter deretter opp tapetet. Noen typer er ferdig innsatt med lim, og skal bare overstrykes med vann. Fibertapetet er også slitesterkt, og det er lett å få et fint resultat. Tapetet kan vaskes, og det er også lett å fjerne dersom du vil pusse opp på ny.

3 Vinyltapeter – tåler vask

Woodland vinyltapet fra Storeys – her i den populære utførelsen Drivved.

Disse tapetene har et ytterskikt av plast og en bakside av papir eller non-woven. Det gjør den slitesterk og lett å vaske. Sjekk symbolene på tapetrullen for å se hvor mye vask den tåler, da disse tapetene kommer i ulike kvaliteter. Vinyl egner seg godt på rom som kjøkken eller barnerom, men passer ikke på våtrom selv om den er vaskbar.

4 Våtromstapeter – krever kunnskap

Tapetene er beregnet på bruk i våtrom, og er lagd av plastmateriale. Disse tapetene forhindrer at fukt går inn i veggene, og det finnes regler for hvordan denne tapetseringen skal gjøres forskriftsmessig. Egentlig er det ikke vanskeligere å tapetsere med denne, men kravene til nøyaktighet – både før og underveis i monteringen – er svært høye, som med alt som skal gjøres i fuktige rom. Om du er usikker, bør du få en fagmann til å gjøre våtromstapetseringen for deg.

5 Tekstiltapeter – det eksklusive valget

Silk Road fra Storeys.

En tekstil- eller vevd tapet er en litt mindre vanlig type. Her er det limt på tekstiltråder eller tøy på en base av papir eller fiber. Disse tapetene er dyrere å produsere, og koster som regel mer. De er ømfintlige for vann, og du må være forsiktig når du setter dem opp.

6 Fototapeter – en personlig vri

Å tapetsere et rom eller en vegg med fototapet kan gi deg et helt nytt rom. Vanlige motiver er skog, byer eller kart. Du kan også bestille dine egne bilder som fototapet og få en enda mer personlig vri. Fototapet bør plasseres på en vegg som er relativt fri, og ikke blokkeres med møbler. Få maks ut av motivet!

Tapetet er ofte i fiberkvalitet, og kommer i nummererte lengder for at motivet skal være lettere å pusle sammen på veggen. Nå finnes til og med selvklebende fototapet, slik at det blir enda lettere å sette opp.

7 Spesialtapeter

En nyhet i høst er borrelåstapetet! Om du hater å bore eller skru i veggen, er dette tapetet for deg. Tapetet er laget i samme materiale som den myke delen av en borrelås. Dermed er det bare å feste ting rett på veggen med den harde delen av borrelåsen.

Borrelåstapetet Janvel selges hos Borge.

Det finnes også magnettapet, som er en base som overmales eller tapetseres over. Denne tapeten lager en base som du så kan bruke som en oppslagstavle, ved å feste ting med magneter rett på veggen. Smart!

Kilder: Ifi.no, Borge, Storeys.