Fjerne tapet – slik får du bort det gamle tapetet

Det kan være tidkrevende å fjerne tapet og glassfiberstrie, men her får du tipsene gjør det enklere. Men det første du bør finne ut av er om du trenger å fjerne tapetet, for i mange tilfeller kan du male over tapetet eller tapetsere over den gamle. 

Fjerne tapet - slik får du bort det gamle tapetet

Skal du fjerne tapet? Først og fremst bør du finne ut om det faktisk er nødvendig å fjerne det gamle tapetet. Det er slettes ikke sikkert, og i mange tilfeller kan du male over eller tapetsere over det gamle tapetet. 

Kan jeg male på tapet?

For hvis tapetet sitter godt på underlaget, er det ingenting i veien for male over det gamle tapetet, men det kommer an på hva slags tapet du har på veggen din.

Hvis det er en vinyltapet bør du ikke male over. Grunnen er at fargestoffer eller voks i tapetet kan blø gjennom malingen, at veggen avgir lukt eller at tapetet ikke tørkerlig skikkelig.

Andre typer tapet, som papirtapet, tekstiltapet, nyere glassfiberstrie og miljøtapet kan du uten problemer male over. Før du setter i gang med å male over tapetet, bør du fjerne alt som er løst eller lime fast løse fliker.

Kanter og overganger bør pusses ned med sandpapir. Deretter bør tapetet vaskes over med husvask for å fjerne alt smuss og fett. Ved behov kan du glatte ut tapetet med sparkelmasse. Til slutt kan tapetet overmales med to strøk veggmaling. 

Kan jeg tapetsere over gammelt tapet?

Det er også en mulighet å tapetsere over det gamle tapetet, men det kommer an på hvilken type tapet som sitter på veggen. Hvis det er en papirtapet som sitter godt, så kan du tapetsere utenpå. 

Hvis tapetet er spaltbart, er det å anbefale at du fjerner tapetet først – det vil si rive av det ytterste laget. Dette kan du gjøre med blant annet tekstiltapet, vinyltapet og fibertapet med papirbakside. 

De spaltbare tapetene består av flere lag, og det er bare det ytterste laget som skal fjernes. Papirbaksiden som sitter igjen kan beholdes, og dette er et fint underlag for nytt tapet. 

Hvis du er usikker på tapetet er spaltet, kan du forsøke å rive i et hjørne for å se om det deler seg.

Hvordan fjerne tapet?

Hvis du må fjerne det gamle tapetet, er det flere veier å gå:

  • Prøv å væte tapetet med en fuktig, lunken svamp, og se om du ved hjelp av en tapetskrape får den bort. 
  • Du kan få kjøpt tapetoppbløtere som bløter opp tapetet og løser opp tapetklisteret. 
  • Om fukt ikke hjelper, kan du ved en dampmaskin få fjernet tapetet. Disse kan du få leid hos fargehandlere og byggevarehus som selger tapet.
  • Maskinen fungerer slik at du legger dampeflaten mot veggen i noen sekunder, og deretter kan du enkelt fjerne tapetet.
  • En del glassfiberstrier og miljøtapeter kan være vanskelige å fjerne. I slike tilfeller bør veggen helsparkles eller påføres underlagsduk/veggfornyer. Disse finnes i flere tykkelser.

Fjern tapetmed tapetoppløser og plast

Det danske nettstedet Bolius tipser om et smart måte å raskt løsne tapet fra veggene: 

  • Riss først noen dype riper i tapetet med en tapetkniv.
  • Påfør deretter tapetoppløser på veggen med en malerulle. La det sitte på så lenge som angitt på produktet. 
  • Dekk til veggen med plast. Den vil klistre seg til veggen på grunn av tapetoppløseren, og også hindre at den fordufter. 
  • Når du drar av plasten skal tapetet følge med plasten. De siste restene kan du fjerne med en spartel.
  • Børst veggen fri for støv og annet løst. 

Fjerne tapet eller spakle glassfiberstrie?

Strietapeter og glassfiberstrie var populært lenge, og finnes i mange hjem. Mange ønsker seg imidlertid et mer moderne uttrykk med slette vegger.

Hvis glassfiberstrien sitter skikkelig godt fast, vil det lønne seg å jevne ut veggen med sparkelmasse eller underlagsduk fremfor å fjerne det gamle tapetet.

Har glassfiberstrien derimot dårlig feste til veggen, må den fjernes før du maler eller tapetserer om.  

Når du fjerner gammel glassfiberstrie bør du benytte hansker, munnbind og beskyttelsesbriller, siden små glasspartikler vil sveve i luften.

Hvordan fjerne strietapet?

1. Skjær et snitt i strietapetet med en tapetkniv. Men pass på at du ikke stikker kniven for dypt og risser opp veggen bak!

2. Dra av så mye du kan av tapetet, og bruk en sparkelspade eller malingsskrape til å vippe opp under tapetet der den sitter godt. Dette arbeidet krever tålmodighet, og kan ta litt tid.

3. Når alt tapet er fjernet pusses hele flaten med et grovt slipepapir, i korning 80-100. Denne jobben går raskest med et slipebrett på forlengerskaft.

4. Avstøv med en fuktig klut eller støvsuger med møbelmunnstykke.

5. Påfør et strøk heftgrunning.

6. Hvis veggen har ujevnheter, sprekker eller hull, bør den sparkles. Du kan velge mellom å helsparkle veggen (2-3 lag) eller helsparkle veggen én gang og henge opp en underlagsduk.

7. Det er nå klart for å male eller tapetsere på nytt!

Kilde: www.ifi.no og DNB Eiendomsmarkedet