Derfor velger folk tapet på veggene

Nærmere 40 % av de som pusser opp vurderer å bruke tapet. Og nå vil folk vil ha tapet som skaper atmosfære og stemning.

De store tapetleverandørene forteller at vi er i ferd med å bli mer vågale med både farger og mønster. Etter mange år med lyst og ensfarget velger flere nå sprekere og mer personlige løsninger. Tapetleverandøren Borge ser tydelig endringen på bestselgerlisten sin.

Blant våre fem bestselgere er det mye farger og mønster. Kun ett av designene er «lyst og ensfarget», etter å ha vært det dominerende i mange år, sier Kristin H. Bjørnvik i en pressemelding. Hun forteller at folk også er opptatt av tekstur og overflate for å gi veggene liv og få en lun og hyggelig atmosfære i rommet.

Tapet skaper atmosfære

Tapetekspertene er enig om at lite har større effekt enn tapet når det gjelder å skape stil og atmosfære i et rom.

– Et rom uten tapet, ser nesten nakent ut. Se bare på de flotteste hotellene, der bruker alle tapet på veggene, kommenterer Kristian Halvorsen fra Green Apple. Mange av disse tapetene har en overflate som ser ut som tekstil, noe som skaper en behagelig atmosfære. I kontormiljø brukes det også stadig mer tapet, nettopp for å skape en hyggelig atmosfære, kommenterer han.


Tapet New Walls, fra Storeys. Foto: Storeys.
Når farger fra tapetet tas igjen på andre element i rommet, skapes det en harmonisk helhet. Og blått er en av fargene mange velger som hovedfarge.

Populære mønster

Interiørmoten er like variert som klesmoten, og det aktuelle mønstergalleriet er stort. Eksotiske dyr, planter, blomster, bilder av natur, geometriske mønster og klassiske mønster redesignet og tilpasset dagens fargepaletter er blant folkets favoritter.

– Det er gjerne litt lekent. Populære mønster er for eksempel ikat, blomster, sjiraffer og tigre, sier Sverre Wollan fra Intag. Hans inntrykk er at folk også ønsker design som vekker minner og følelser.

Populære farger

Fargene folk bruker på tapet følger det generelle trendbildet, det er mye varme og dype farger. Jordfargene er tilbake og folk kombinerer flere farger i samme rom. Den ensfargede trenden avtar.

– Flere velger mørke farger, blått, grønt, sort og jordtoner er spesielt populære, forteller Wenche Kristiansen fra Storeys.

Tapet Fashion for walls, fra Fantasi Interiør. Foto: Fantasi Interiør.
Tapet er ikke bare mye farger og mønster; med ulike overflater og tekstur gis veggen liv og dybde selv med svært diskret mønstre. Med en overflate som ligner vevet lin, og med en anelse glitter får veggene et dempet og elegant preg.

Mer enn blikkfang

Hvordan tapetene brukes endrer seg også.

Før satte folk opp et mønstret tapet som blikkfang og kontrast, uten at det hang sammen med resten av interiøret. Nå er det mer tilpasset resten av interiøret. Folk velger mønster med fargekombinasjoner de liker, og bruker disse fargene til andre element i rommet og tilstøtende rom, forteller Karoline Hind Skjæret hos Flügger.

Spennende overflater

Det glitrer i overflaten på mange av tapet nyhetene denne våren. Det betyr ikke at «bling-bling» er tilbake.

– Det blanke er en effekt som skaper dybde, når tapetet kommer på veggen er glitteret er nærmest usynlig, forklarer Eva Bakurowitz fra Fantasi Interiør. Hun minner om at tapet må sees stående når man skal få inntrykk av hvordan det vil ta seg ut på veggen.