Når sola skader

Det er ikke bare vi mennesker som kan bli svidd i sommersola. Den kan også bleke tekstiler og skade interiøret.

<!– –>
Foto: Colourbox

Hele vinteren lengter vi etter sommersola, men når den først kommer, svir den potteplantene i vinduet og bleker gardinene. Hva kan vi gjøre for å unngå at sola skader mer enn den gagner?

Interiørdesigner Tove Meldgaard sier det gjelder å innrette seg etter elementene.
– Det handler om å gjøre lure valg. Du bør for eksempel ikke velge vanlig silke ved vinduene om du bor ved sjøen, for sola nærmest spiser opp silken. På bare noen få uker kan de flotte silkegardinene være bleknet, sier hun.

Det betyr likevel ikke at silke er utelukket som materialvalg. Silke kommer i forskjellige kvaliteter, og det finnes silke som er behandlet for å tåle sola bedre. Det er også mulig å beskytte silken mot sola ved f.eks. å legge solavskjermingsfilm på vinduet.

Velg riktig
Sterkt lys kan bleke tekstiler, men det finnes noen knep for å unngå at sola gjør for mye skader på interiøret.
– For å hindre at gardinene blekner i sola, kan du kjøpe tekstiler som er testet for solbleking. Velg stoffer som tåler sol om du bor slik at sola tar ekstra godt, for eksempel ved sjøen, sier Meldgaard.

Tenk også gjennom hvilke farger du velger på gardiner og andre tekstiler som er nær vinduene.
– Du kan velge farger som ikke blir så påvirket av sola, som lyse farger, sier Meldgaard.

Vintersola verst?
Sola fører ikke til like mye bleking og skade ved alle vinduer. De sørvendte vinduene er selvsagt mest utsatt. Her blir det ikke bare lyst, men også uutholdelig varmt, og potteplantene bør flyttes unna disse vinduene sommerstid.

Men overraskende nok er det kanskje ikke sommersola som forårsaker mest skade.
– Vintersola kan faktisk være verre hva skader og solbleking angår, hevder Meldgaard. – Årsaken er at om vinteren står sola lavere på himmelen og i tillegg blir sola ofte reflektert av snøen, noe som forsterker effekten.

Skjerm møblene
Det betyr likevel ikke at sommersola er ufarlig. For å hindre at tekstilene forringes og treverket i møbler tørker ut og sprekker i solsteiken, bør du skjerme dem. Og for å være på den sikre side, kan kanskje mormors gamle antikviteter flyttes til nordsiden av stuen.

– For å beskytte interiøret, kan du godt velge solavskjerming som persienner og markiser, sier Meldgaard. Rullgardiner, lamellgardiner og skodder kan også benyttes.