Forbud mot farlige snorer

Har du barnesikret persiennene dine? I mai ble det innført nye sikkerhetskrav for snorer til innvendig solskjerming – sjekk om dine er montert korrekt, slik at det ikke skjer en ulykke!

Senest i juni ble en treåring nesten drept i barnehagen på grunn av en persiennesnor som hadde kveilet seg rundt halsen hennes før hun hoppet ned fra vinduskarmen.

I 2011 døde en fire år gammel jente i Tromsø etter en lignende ulykke. Statistikk fra Europa og USA viser at det årlig skjer flere dødsfall på grunn av persiennesnorer. 

Fra 1. mai ble det derfor innført en ny standard i Norge, og det er ikke lenger lov å montere solskjermingsprodukter som kan være farlige for barn. 

Snorer som danne løkker, har ført til døden for flere barn. 

Opp fra gulvet

 – Snorer eller kjeder som kan skape en løkke, må nå monteres med en trinse eller snorsamler – og minst 150 centimeter opp fra gulvet, forklarer persienneprodusent Stian Vedal i Vema Produkter AS. 

– Ansvaret for at persiennen skal være godt sikret ligger hos både produsent, montør og forbruker. I verste fall kan du bli tiltalt for uaktsomt drap om du ikke har sikret persiennen og det skjer en ulykke, advarer Vedal. 

– Du kan alternativt få montert en såkalt breakaway chain connector, som løser ut snorene om de blir belastet med vekt på over seks kilo. Dette er en løsning som ikke er helt vellykket ennå, siden snorene har en tendens til å bli løst ut også ved normal bruk, påpeker Stian Vedal. 

Sikrere alternativer 

Den menneskelige faktor spiller definitivt inn på sikkerheten. Glemmer du å hekte opp persiennesnorene, er du like langt.

Duette LiteRise er en barnesikker rullegardin som bare dyttes opp og ned. 

Det finnes heldigvis barnesikre alternativer til innvendig solskjerming, for eksempel motoriserte persienner, rullegardiner med fjær eller betjeningsstenger, samt løsninger som Luxaflex’ SmartCord – med en trekksnor som har en konstant lengde.

LiteRise er også et barnesikkert, trådløst betjeningssystem for plisségardiner (bl.a hos Kjells Markiser).

Tips! En halvgjennomsiktig rullegardin eller vindusfilm er et godt og sikkert alternativ til persienner med snorløsning.