10 former for solskjerming

Utvalget i solskjerming er stort. Her ser vi på ti av de mest vanlige formene for solskjerming.

Sommersola kan være hard mot både sart hud og ømfintelige tekstiler. God solskjerming gjør sommerdagene levlige og sørger for at møbler og interiør ikke blekner bort i sollyset.

I dag kan du velge mellom en rekke former for solskjerming. Noen er ment for innendørs bruk, andre for utendørs bruk, og enkelte kan du bruke både inne og ute. 

Solfilm
Solfilm på vinduene reflekterer store deler av solenergien, og fører dermed til at boligen ikke blir så varm som ellers og at behovet for air condition reduseres. Produsentene hevder også at solfilm gir en mykere filtrering av sollyset og reduserer gjenskinn. Ved at solfilmen stopper de skadelige strålene fra sola, reduseres også falmingen av møbler, tekstiler og bilder.

Persienne
Persienner finnes både for innvendig og utvendig bruk. Begge typene kan brukes for å hindre innsyn så vel som solskjerming. Utvendige persienner hevdes også å ha en gunstig effekt vinterstid. Ved å ha persiennene nede om natten på vinteren skapes en lomme mellom vindu og persienne, som skal redusere varmetapet gjennom vinduet.

Lamellgardin
En lamellgardin er omtrent som en loddrett persienne. Istedenfor at garden senkes ned, føres den sidelengs over vinduet. De egner seg godt til store vindusarealer, og leveres i en rekke farger til å passe med resten av interiøret. Ved å bruke lamellgardiner kan du forhindre at møbler og bilder blekner i sola.

Rullegardin
Som solskjerming og for å hindre bleking av møbler, bør du velge lystette rullegardiner. Disse er også gunstig å bruke på soverom hvor det er ønskelig å stenge morgensolen ute. Rullegardiner kan også brukes utendørs, for eksempel på terrassen, for å filtrere sollyset. Da passer det bedre å bruke en rullegardin av strå eller bast. Til dette formålet kan du også bruke panelgardiner i strå.

Levegg eller solvegg
En levegg kan selvsagt være en fast installasjon, men det finnes også levegger, eller solvegger, i tekstiler som er uttrekkbare. Slike levegger på rull kan strekkes ut for å skjerme mot sola eller hindre innsyn på uteplassen. Denne typen levegger kan du for eksempel få i samme tekstil som markisen, for å skape et helhetlig inntrykk på uteplassen.

Markise
Markiser finnes i ulike utforminger og størrelser, fra terrassemarkiser som skaper et tak over utestuen til vindusmarkiser som beskytter interiøret mot sollyset. Det finnes også vertikalmarkiser som kan festes til utestuen eller overbygget på terrassen og trekkes ned som en ekstra vegg.

Bolig med screen: Elegant løsning. Foto: Kjells markiser.

Screen
Screen er som en utvendig rullegardin. Den stenger ute varmen og hindrer at sollyset trenger inn og bleker møbler og tekstiler. Samtidig er duken vevd slik at du fremdeles kan se ut selv om gardinen er nede. Fordelen ved å ha rullegardinen utvendig, er at den ikke kolliderer med resten av interiøret. Når den ikke er i bruk, legger du heller ikke merke til den fra utsiden.

Solseil
Solseil kan minne både om markiser og parasoller. Soleil finnes både i typer som festes til veggen og i frittstående varianter. Førstnevnte har gjerne to festepunkt i husveggen og et i hagen eller på terrassen, mens den frittstående typen settes opp med stolper. Du kan få solseil i mange ulike former, fra enkle trekantseil til elegante sommerfuglseil.

Parasoll
Parasollen er en gammel slager når det gjelder solskjerming. Den har den fordelen at det ganske enkelt kan flyttes rundt. På den måten kan du bruke den flere steder i hagen, alt etter hvor sola står eller hvor du trenger beskyttelse.