Slik reparerer du hakk i parketten

Det er fort gjort å få et stygt hakk, hull, ripe eller merke i parketten. Se hvordan du enkelt reparerer det med disse 5 tipsene.  

Det er fort gjort å glemme å ta av seg stiletthælene på fest. Og når anlegget skrus på er det enda lettere å la seg rive med i dansen. Det liker ikke parkettgulv. Parkett og stilett er som negler skrapende mot ei tavle – det gjør bare vondt. Resultatet blir hull, hakk og stygge merker. Men det finnes håp. I en pressemelding fra IFI, viser trepleie-eksperten Alanor løsninger som reparerer nettopp hakk i parketten.

1. Reparere større slag eller hull i parketten

Har du fått et større slag eller hull, kan du bruke formtre til å utbedre skaden. Det kan formes med fingrene som en slags plastelina. Formtre kan kun brukes på helt rent treverk, så er parketten oljet eller lakkert må dette fjernes først. 

Når formtreet har tørket, kan det slipes helt glatt og etterbehandles med ny lakk eller olje. Formtre fås i ulike farger, og kan blandes for å få riktig nyanse.

2. Reparere dumper i parketten

Dersom du har fått en dump i treverket, kan du fylle den opp ved hjelp av skjellakkstifter.

Skjellakkstiftene kommer i skrin med 10 stifter i ulike farger, og alle er blandbare med hverandre. Stiftene smeltes med varme og dryppes på skadestedet.

Varm et stemjern med en brenner, legg skjellakkstiften mot stemjernet og drypp skjellakken ned i hakket eller dumpen.

3. Reparere merker i parketten

Hvis du har mistet en tung gjenstand i gulvet, og har fått merker etter hjørnet eller lignende, kan du prøve å fikse det med et fuktig håndkle og et strykejern.

Dette vil bare kunne hjelpe på en liten fordypning, ikke på store hakk. Legg et fuktig frottéhåndkle ned i gropen, og stryk over med strykejernet. Da steamer du treverket slik at trefibrene reiser seg igjen og fyller ut.

Dette kan du også prøve på lakkerte gulv, fordi lakken vil være krakelert etter slaget.


Foto: Chera Westman

4. Reparere sprekker og spikerhull i parketten

Til små sprekker og spikerhull kan du bruke reparasjonsvoks. Det er en hard plastisk voks som du gnir over sprekken/spikerhullet. Friksjonen gjør at voksen varmes opp og presses inn i treverket.

Reparasjonsvoksen fås i mange farger. Fjern overskytende voks på områdene rundt skadestedet med en møbelrenser.

5. Reparere små riper i parketten

Har du fått en smal ripe i overflaten, kan det være tilstrekkelig å retusjere med en retusjeringsfiltpenn. Denne vil ikke fylle ripen, men farger treverket, slik at ripen vil synes mindre.

Vask med møbelrenser før påføring, for å få fargen til å sitte. Vask også etter påføring for å fjerne farge som har kommet utenfor skadestedet.