Vindusvask uten striper – Slik gjør du det

De fleste som ser en profesjonell vaske vinduer tenker: “Det ser så lett ut”. Heldigvis vil det bli like enkelt for deg når du har lest denne artikkelen. Her får du tipsene som gjør at strekene på vinduene er historie.

Slik unngår du striper på rutene 

Striper på vinduer rett etter vindusvask kommer ikke naturlig. Varmt vann, vertikal skraping, mangel på overlapping og langsom vask gir garantert striper. Rent og kaldt vann med riktig vaskemiddel samt hastighet, teknikk og riktig utstyr er derimot oppskriften på vinduer uten striper. Husk også å skifte vaskevannet når vannet begynner å bli skittent. 

Dette trenger du til vindusvask: 

 • En bøtte 
 • Rent, kaldt vann med vaskemiddel i 
 • Innsåper / svamp 
 • Skrape 
 • Myk og lofri klut

Teknikk og hastighet 

Hemmeligheten bak den perfekte vindusvask uten striper er å vaske vinduene grundig og raskt. Når ruten er våt tar du en vindusskraper og skraper horisontalt og vrir håndleddet i hjørnene i et jevnt og raskt tempo. «Overlapp» mellom sporene med noen få centimetere er også viktig. 

Tørk av med en klut 

Tørk til slutt rundt kanten av vinduet med en tørr og lofri klut. Når du har riktig teknikk på plass, er det enklest hvis du også har riktig verktøy. Vindusskraperen skal være av god kvalitet. Dvs. en skrape med gummi av hard kvalitet uten kroker og riper. En myk, lofri og forhåndsvasket bomullsklut er også uunnværlig. 

Høye vinduer kan være et problem 

Hvis du har store vinduer hjemme som strekker seg fra første til andre etasje, kan du prøve å vask dem fra innsiden hvis det er mulig – vurder om du skal bestille en vinduspusser til de utvendige flatene. De færreste liker å stå i 3-5 meters høyde og vaske vinduer. Hvis du velger å få en vinduspusser til å vaske vinduene dine, avhenger prisen ofte av antall vinduer, beliggenhet og om det er snakk om glassvinduer eller store glassflater. 

Myter om vindusvask 

 • Bruk eddik og alkohol til vinduer som er sotet og flekkete fra nikotin! 
  Myte! Ingen av delene trengs. Kaldt vann med litt vaskemiddel er nok. 
 • Avispapir gjør vinduene blanke! 
  Myte! Rykte stammer fra tidspunktet når avisene ble trykt med bly. I dag klisser avisene mer enn de rengjør. 
 • Ikke puss vinduer i solskinn! 
  Myte! Du kan fint pusse vinduer i all slags vær – så lenge vannet er kaldt, rent og at du er rask nok.