Unngå skadelig inneklima med disse 8 enkle tipsene

Med disse 10 enkle tipsene kan du gjøre mye for å forbedre inneklimaet i hjemmet ditt, og dermed redusere risikoen for å få allergi.

vindu

1. Bruk alltid kjøkkenviften når du lager mat

Vil du skape et bedre inneklima bør du alltid bruke kjøkkenviften når du lager mat. Da får du ut matoljen og partiklene umiddelbart og unngår å puste inn eventuelle problematiske stoffer. Hvis viften er nær vinduet på kjøkkenet, må du ikke åpne vinduet, da vil dampen fra maten suges bort. Sjekk en gang i blant om avtrekket fungerer som det skal.

2. Fjern datamaskinen fra soverommet

Tenk over hvor du plasserer datamaskinen, skriveren og annet elektronisk utstyr, da utstyret avgir fine støvpartikler når det blir varmt. Og slå av det elektroniske utstyret ditt når du ikke bruker det – ikke bare hjelper du inneklimaet, men du sparer også på strøm.

3. Husk å vaske dyner og puter

Vi vasker sengetøyet, men glemmer ofte at dyner og puter er et fristed for husstøvmidd. Skal du unngå for mye husstøvmidd, må du vaske dyner og puter hver tredje måned på 60 grader. Overmadrassen bør også vaskes.

4. Stearinlys er dårlig for inneklimaet

Skal du ha et godt og sunt inneklima, må du begrense bruken av stearinlys og helt unngå produkter som duftlys, røkelsespinner, aromalamper og gelélys. Hvis du ikke klarer deg uten lysene, husk å slukke dem med en lysslukker som klemmer veken, i stedet for å blåse den ut. Og luft ut rett etter at du har blåst ut lysene.

stearinlys
Foto: Getty Images

5. Trekk opp persiennene og slipp luften inn

Persienner og gardiner som er tett inntil vinduet hindrer luft i å sirkulere i rommet. Når det skjer, er det fare for mugg, som kan gjøre deg syk. Så husk å trekke opp persiennene og gardinene når du står opp. Den samme risikoen for mugg finnes også i uoppvarmede rom som vi ikke bruker så ofte.

6. Grønne planter er bra for inneklimaet

Flere planter fjerner helseskadelige stoffer i luften. Blant plantene som anbefales som luftrensere er bl.a. eføy, aloe vera, edderkoppplante, husbjørk, svigermors tunge og fredslilje. Fredsliljen er en tropisk bunnplante og elsker derfor høy luftfuktighet, så den er naturlig på badet, hvor den trives og kan rense luften samtidig.

7. Luftfriskere gir ikke frisk luft, men risiko for allergi

Luftfriskere gjør faktisk mer skade enn nytte. Noen av duftene i luftfriskerene kan i høyere konsentrasjoner gi irritasjon i luftveier og slimhinner. Mange luftfriskere inneholder kjemiske stoffer som av EU vurderes som allergifremkallende ved hudkontakt.

8. Unngå rengjøringsmidler i sprayflasker

Det virker så enkelt – ett sprut med sprayflasken og de skitne flisene på badet blir rene, men det er bare veldig dårlig for helsen din. Når du sprayer sprer de såkalte aerosolene seg, som du ikke kan unngå å komme ned i lungene. Ønsker du å begrense mengden av kjemikalier så mye som mulig, er det lurt å gå for produkter som er Svanemerket.