Støvsugere med laser: Nå kan gulvet ditt bli HELT rent

Disse grønne støvsugerne med laserlys kan oppdage mikroskopisk støv, og på denne måten kan du få et renere gulv med den kommende generasjon støvsugere uten slanger og ledninger.

Dysonstøvsuger

Etter at du har vært huset rundt med støvsugeren, ser hjemmet ditt pent og rent ut. Men er gulvet virkelig helt rent overalt?

Det korte svaret er NEI. Det er fordi det er mye støv som tradisjonelle støvsugere og robotstøvsugere ikke får opp, selv om gulvet på overflaten ser rent ut. Mye støv er i mikroskopisk størrelse, og det støvet kan ikke mennesker se med det blotte øyet i det hele tatt.

Men det finnes det en løsning på. Firmaet Dyson har utviklet en ny støvsuger med innebygd grønt laserlys som kan oppdage mikroskopisk støv. Den grønne fargen er valgt av selskapet fordi den er behagelig og tydelig for det menneskelige øye.

Laser avslører skjult skitt og støv

En støvovervåker er innebygd i støvsugeren. I kombinasjon med en spesiell sensor som øker sugeeffekten avhengig av gulvoverflaten, sørger den for effektiv støvsuging. Det grønne laserlyset kommer ut av støvsugeren i en høyde på 7,3 millimeter fra gulvflaten.

– De siste 12 månedene har budt på enda mer tid innendørs, og derfor vil de fleste være sikre på at hjemmet er helt rent. Våre nye støvsugere bruker derfor laserteknologi for å oppdage skjult smuss og støv, sier James Dyson, sjefingeniør og grunnlegger av Dyson, i en pressemelding.

Firmaet lanserer støvsugerne i uke 30 2021 – det vil si i slutten av juli. I Skandinavia kommer det da to typer av støvsugere med det grønne laser-lyset V15 Detect og V12 Detect Slim.

Enkelt design

Samtidig er den faktiske driften av de to støvsugerne litt annerledes. Men det handler stort sett om smak og behag i forhold til om du foretrekker det ene eller det andre. 

Begge støvsugerne er også uten slanger og ledninger. De er heller ikke så store, så du kan henge støvsugeren på et veggfeste når du er ferdig med den. 

Selve munnstykket er også designet for å gjøre det lettere å få hår opp i støvsugeren, uten at det filtreres sammen. Dette er spesielt bra for deg som har kjæledyr som har en tendens til å røyte. Med andre ord kan hundens kurv for eksempel bli helt fri for hundehår. 

Støvsuger med bevegelig munnstykke

Dyson lanserer også en tredje ny støvsuger, og den er litt forskjellig fra de to andre. Den kalles Dyson Omni Glide og har ikke et grønt laserlys. På den annen side, som den første støvsugeren i verden, har den et 360-graders bevegelig munnstykke.

Det betyr at dette munnstykket bedre kan komme til der andre støvsugere ikke kan komme til. Dette gjelder for eksempel i trange kroker og under møblene – også fordi munnstykket er mindre enn normalt. Samtidig har det bevegelige munnstykket den fordelen at den fjerner både det synlige smusset og det fine støvet. Spesielt er den effektiv på harde gulv, slik man ofte ser i leiligheter.