Så lett vasker du huset med  naturlige rengjøringsmidler

Vanlige vaskemidler inneholder ofte mye kjemikalier. Men med disse enkle tipsene kan du holde huset rent, og samtidig fritt for kjemiske virkestoffer.

Daglig omgås vi med en rekke kjemikalier – både i mat, sminke og rengjøringsmidler. Men nå blir stadig flere av oss mer bevisste på hvordan kjemikaliene påvirker inneklima og helse. Desto mer grunn til å lære mer om naturlige rengjøringsmidler.

Det må faktisk ikke en rekke kjemikalier til for at huset skal bli rent og pent. Både eddik, bakepulver, sitron og natron er naturlige rengjøringsmidler som er like gode alternativer.

Vi gir deg her 14 tips for hvordan du kan vaske hele huset naturlig, helt uten kjemikalier – kun med naturlige rengjøringsmidler: 

1. Universalspray laget av naturlige rengjøringsmidler

Ved å lage din egen universalspray sparer du penger samtidig som du slipper å bruke kjemikalier i hjemmet ditt.

Alt du trenger er 1/2 kopp eddik. 1/2 liter vann og 1/4 kopp bakepulver.

Bland ingrediensene sammen, og vips har du et universalmiddel som du kan bruke på bordflater, kjøkkenmaskiner og andre vaskbare flater.

Du kan også lage din egen universalspray med appelsin. Oppskriften finner du her.

2. Avløpsrens

Avløpsrens kan være kraftige og farlige saker. Du lager din naturlige avløpsrens slik:

Hell 1/2 kopp bakepulver i avløpet. Bland så 1 kopp hvit eddik, 1/2 sitron og 1 liter vann, og hell i avløpet. Vent 5 minutter og så skal avløpet ditt være rent og pent!

3. Luftfrisker

Luftfriskere er kanskje godt for nesen, men ikke like godt for lommeboka. Med ingredienser som du finner i kjøkkenskapet kan du lage din egen:

Du trenger:

– En sprayflaske

– 7 dl vann

– 1,5 spiseskje natron

– 30 til 40 dråper duftessens (velg lukt etter eget ønske)

Se hvordan du blander dem sammen her. Du kan også lage din egen luftfrisker på denne måten.

Foto: iStock

4. Gulv

Ifølge bloggen Red and Honey kan du vaske laminatgulv med en blanding av varmt vann, litt eddik og noen få dråper duftolje.

Les mer om hvordan rengjør tregulv riktig her.

5. Toalettet

Hva er vel kjedeligere enn å vaske toalettet? Med dette smarte trikset kan du superenkelt lage dine egne vasketabletter for å fjerne kalk og skitt fra toalettet.

Du trenger kun tre ingredienser: 2,5 dl natron, 2,5 dl sitronsyre og 30 dråper eterisk olje.

Slik gjør du: Start med å blande natron og sitronsyre i en bolle. Deretter tilsetter du en teskje vann og 30 dråper olje. Legg litt av blandingen i hånden og kna sammen.

Hvis den ikke blir til en deig, må du tilsette litt mer vann og olje. Finn fram en isbitform og trykk blandingen ned i formen. La tablettene stå i formen noen timer, før du samler dem i en boks.

Hvis toalettet ditt allerede er rent, men du ønsker at det skal lukte godt, kan du bruke eddik på denne måten.

5. Dusjen

Dusjkabinettet kan være utforende å rengjøre. Uavhengig av materiale og størrelse, vil det alltid skjule seg kalk, smuss og inntørket vann.

Mange produsenter har utviklet mirakelprodukter som kan være nyttige, men ønsker du å unngå kjemikalier og kunstige stoffer, har vi en effektiv oppskrift som lett kan fjerne kalk og smuss fra dusjkabinettet.

Her er det kun to ting du trenger, som de aller fleste allerede har i huset, nemlig eddik og oppvaskmiddel. Eddiken vil fjerne kalken, mens oppvaskmiddelet gjør susen mot kroppsfettet.

Se hvordan du går frem her.

6. Badekaret

Du kan rengjøre badekaret nesten helt naturlig, men du trenger litt oppvaskmiddel.

Bland en del oppvaskmiddel og en del varm eddik i en sprayflaske, og sprut blandingen på badekaret. La den sitte i 30 minutter før du tørker over og skyller bort.

Foto: iStock

7. Vinduer

I stedet for å bruke penger på dyre vaskemidler til vinduer kan du heller bruke eddik. Bland 3,5 liter vann med 2,5 spiseskje eddik.

Hell blandingen over i en spruteflaske og sprøyt det på vinduet. Tørk av vinduene med avispapir, så slipper du striper på vinduet.

8. Kjøleskapet

Her får du oppskriften på et rent kjøleskap på naturlig vis:

1. Plukk ut all mat og alle løse skuffer og hyller som får plass i kjøkkenvasken.

2. Fyll vasken med varmt vann, eddik, natron og litt oppvaskmiddel. Skrubb bort all smuss på skuffer og hyller med en oppvaskbørste.

3. Strø natron utover de større hyllene i kjøleskapet. Tilsett eddik og klem ut litt sitronsaft før du begynner å skrubbe med en oppvaskbørste. Husk også å skrubbe veggene!

4. Tørk av med en ren klut…

5. … og ikke glem å tørke av utsiden av kjøleskapet.

9. Madrassen

Det høres kanskje rart ut, men skal du rengjøre madrassen så er vodkaen din beste venn.

Fjern alle dyner og puter og alt sengetøy før du sprayer en blanding av vann og vodka utover madrassen med en spruteflaske.

Du skal ikke bruke mye av blandingen. Hvis lukten av vodka plager deg, kan du ta litt duftolje i blandingen.

10. Tøymykner

Eddik kan erstatte tøymykner; den fjerner vond lukt og gjør tøyet ditt mykt. I tillegg avkalker eddiken maskinen mens du vasker.

Fyll en krukke med eddik, og legg i lavendel, roseblader, timian eller annet som gir fra seg en herlig lukt. Så enkelt har du din egen, kjemikaliefrie tøymykner.

Du kan også fjerne flekker fra klær med eddik, på denne måten.

Foto: iStock

11. Mikrobølgeovnen

Med en sitron kan du enkelt få en ren mikrobølgeovn. Du trenger en bolle, vann og en sitron. Del sitronen i to og klem saften over i en bolle.

Fyll på med vann, og legg oppi den delte sitronen. Sett bollen i ovnen, og varm opp på full styrke i tre til fem minutter. La ovnen kjøle seg ned noen minutter før du tørker bort skitten med papir.

12. Kokeplaten

Nye, moderne koketopper er enkle holde noen lunde rene, så lenge du rengjør dem jevnlig og unngår at for eksempel suppekjelen koker over.

Men det finnes håp, uansett om kokeplatene er innbrent med suppe eller om du har vært sløv med renholdet.

Redningen er natron og eddik. Det enkle trikset går ut på at du først strør natron utover kokeplatene. Deretter sprayer du over hvit eddik. Husk at kokeplatene skal være kalde før du setter i gang.

13. Ovnen

Alt du trenger for å holde ovnen ren er natron og vann. Se hvordan du går frem trinn for trinn her.

14. Fjerne flekker med naturlige rengjøringsmidler

Kaffegrut fungerer fantastisk bra til å fjerne vanskelige flekker på kjøkkenbenken eller fliser. Det er så enkelt at du blander kaffegrut, vann og såpe. Og vips, så er de vanskelige flekkene borte.

Kombinasjonen eddik og vann derimot fjernet enkelt flekker og søl fra gulvtepper. Hell blandingen over i en spruteflaske, og spray på flekken.

Få flere smarte tips og triks – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Foto: iStock