Slik unngår du tette rør i jula

Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Nå i desember skylles det unna mye fett og matrester i norske avløpsrør, dessverre ofte med kjedelige følger for avløpsrørene spesielt og julestemningen generelt.

Noen ganger sier det bare stopp i rørene, og det vil du helst unngå. Men med disse tipsene fra IFI får du åpnet opp tette sluk i vasken eller på badet.

– Det første budet for å slippe tette sluk er å unngå å helle for mye fett i vasken. På badet kan også såperester og hår og forårsake at det stopper opp. Det er ikke alltid enkelt å vite akkurat hvor proppen sitter, og det er da en moderne, effektiv avløpsåpner kommer til sin rett, sier Inger Løvaas hos rengjørings- og vedlikeholdsmiddelprodusenten Krefting.

Se også: Slik fjerner du stivnet knekk fra stekepannen

Pulver og gele

Det finnes avløpsåpnere i forskjellige substanser, mest utbredt er pulver og gele. «Nitor Avløpsåpner Gel» fra Alfort er en gel som er enkel å bruke, og som løser opp fett, matrester, hår og andre typer vanskelige blokkeringer i avløp og sluk. I tillegg fjerner middelet vond lukt. Alfort har også produkter for vedlikehold av rør.

Flytende Plumbo rørvask og Nitor Avløpsåpner Gel (Foto: Produsentene)

Bobler og bruser

Norske Krefting lager det velkjente produktet «Plumbo» som fås både som pulver og i flytende form.

– Plumbo pulver er blant annet laget av lut og kaustisk soda. Det er konstruert til å boble og bruse så kraftig at det trenger seg igjennom alt organisk avfall i sluket. Vi har også Plumbo Heavy Gel, Plumbo Proff Aktiv Gel, Plumbo Rørvask og Plumbo Vedlikehold, som er flytende varianter. Gel-produktene er for å åpne mer eller mindre tette avløp, mens rørvask og vedlikehold er for å forebygge at det går tett, forklarer Løvaas hos Krefting.

Plumbo pulver og Plumbo Heavy Gel. Bør brukes med omho. (Foto: Krefting)

Velg flytende middel på baderom

Løvaas sier videre at folk flest bør velge flytende avløpsåpner når de skal åpne tette sluk på baderom.

− Avløpsrør på baderom har ofte bare et svakt fall. Men en flytende avløpsåpner vil likevel enkelt kunne renne ned til proppen og starte oppløsningsjobben. På kjøkkenet er pulver fortsatt den beste løsningen, hvis man er trygg på hvordan det fungerer og følger bruksanvisningen nøye, sier hun.