Slik støvsuger du tepper – og så ofte bør du gjøre det

Her får du ekspertenes beste tips til hvordan du støvsuger tepper som proffene. 

Et mykt teppe kan gi følelsen av å sveve over gulvet. Det fjerner romklang, gir velbehag mot føttene og gjør rommet varmere. For å bevare luksusen, må riktig renhold til. 
Og akkurat som med andre gulv, bør du rengjøre det minst en gang i uken. Det vet renholdsekspert Inger Dahl som driver rådgivningsfirmaet Ren Ekspertise.

Så ofte bør du støvsuge teppet

− Du bør støvsuge minst én gang i uken. Du bør også skaffe deg en teppebørstesuger, det som før ble kalt teppebanker. En roterende børste vil gjøre rengjøringen mer effektiv. Husk at støvet ligger der, akkurat som på andre gulv, selv om det ikke er synlig, sier Dahl til ifi.no.

Rett i ryggen

Det å støvsuge virker enkelt for de fleste. Men det er et par ting renholdseksperten mener vi ikke må slurve med.
− Sørg for å ha en god arbeidsstilling. Ta slangen rundt ryggen og hold i røret med munnstykket med den ene hånden og i slangen med den andre. Dette gjør at du har god kontroll på støvsugeren og kan jobbe i en oppreist stiling som ikke sliter på ryggen, sier hun.

Som å klippe plenen

Renholdseksperten vil at vi skal tenke at vi klipper plenen når vi støvsuger.
− Dragene må overlappe hverandre. Vær nøye og ta deg god tid slik at støvsugeren får tid til å trekke opp støvet, sier hun, og legger til at posen også bør byttes ofte.
− Når det lukter fra posen betyr det at det gror i den. Det er lite trivelig, sier hun.

Bort med støvet

Per Ottar Knutson fra den danske teppegiganten Danfloor er enig med renholdseksperten i at hyppig rengjøring er viktig.
− Teppet i seg selv skaper ikke trøbbel. Det er støvet som ligger der som kan gjøre det. Det er likt for alle gulv. Slurver du med rengjøring kan det få konsekvenser, sier han.

Moderne teppeteknologi

Knutson erfarer at nordmenn legger mye penger i tepper hjemme. Han tror vi kjøper kvalitet fordi vi forventer at teppene skal vare lenge.
– Vi legger tepper i trapper, soverom, gang og stuer. Det finnes tepper i dag som tåler å bli vasket med klor. Det betyr at det er enklere enn før å holde teppene rene, slik at inneklimaet holder seg friskt og godt, mener han.
 

Tips til tepperengjøringen:

  • Bytt pose ofte. En støvsuger fungerer best når posen er halvfull. En nesten full pose vil svekke støvsugerens effekt.
  • Ta deg god tid. Jobb rolig slik at støvsugeren får tid til å suge opp smusset. Bruk sakte bevegelser frem og tilbake.
  • Ikke vent til teppet ser skittent ut. Det er ikke lett å se smuss som skjuler seg mellom fibrene. Lag en alarm på telefonen og følg den. Mandag og fredag er gode støvsugerdager.
  • Bruk riktig munnstykke på støvsugeren. Munnstykker er ekstrautstyr. Spør teppehandleren om hvilket munnstykke du skal ha.
  • Har du ikke teppebørstesuger i støvsugeren, så skyv ut børsten på munnstykket når du støvsuger tepper. Det er tyngre og tar lengre tid, men børsten hjelper til å få opp smuss.

Kilde: ifi.no
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!