Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

Silikonfuger har som formål å beskytte sprekker og glipper mot inntrenging av vann, og brukes en rekke steder i huset. Du har dem på badet, i dusjen, ved kjøkkenvasken, mellom vegg og fotlister og så videre.

Så silikonfugene er praktiske, men de kan fort bli skitne og stygge, noe som henger sammen med at fugene har en fet overflate som tiltrekker seg skitt og smuss.  

Fargesjekk skitten  

Når du vet hva slags skitt som har satt seg på fugene, har du bedre forutsetning for å rengjøre dem effektivt. Sjekk derfor hvilken farge skitten har.  

  • Hvite flekker skyldes sannsynligvis kalkavleiringer fra vann.
  • Røde og brunlige flekker skyldes gjerne oker (leireslag) eller jern.
  • Svarte/blåaktige fuger betyr skyldes alger eller mikroorganismer.
  • Helt svarte flekker skyldes sannsynligvis muggsopp.

Svarte flekker, eller belegg som her, skyldes sannsynligvis mugg. (Foto iStock)

Slik rengjør du fugene

I tilfeller der skitten ikke skyldes mugg kan du starte med å vaske fugene med en svamp eller langhåret neglebørste. Bruk vanlig universalvaskemiddel eller oppvaskmiddel, som for eksempel Zalo.

Når skitten har løsnet, fortsetter du med eddik. Lag en eddikblanding med 1 del eddik og 4 deler vann og vask så fugene med blandingen. Til slutt tørker du over med ren våt klut. 

Se også: Slik blir du kvitt mugg og sopp på badet 

Rengøring av muggsopp

Hvis silikonfugene er angrepet av sopp, må du bruke andre metoder. Da må du til verks med soppdrepende desinfeksjonsmiddel. Hør hva din lokale malerforretning eller byggvarehandel anbefaler. Du kan også prøve med klorin, men styr unna rent klor, det er ikke sunt.

Og av hensyn til miljøet skal du helst ikke helle de soppdrepende midlene direkte i avløpet. 

Rengjøring av silikonfuger i andre rom

Selv den reneste og peneste silikonfug kommer til å bli skitten igjen. Det finnes dog et triks for å holde fugene rene lengre, men dette gjelder bare i vanlige rom, ikke i våtrom.

Slik holder fugene seg pene for alltid (nesten) 

Når du har vasket fugene med svamp og vaskemiddel som beskrevet over, kan du gi fugen et tynt strøk med heftgrunn. Når grunningen er tørr, maler du over med et tynt lag klar lakk. Dermed dekker du over den klebrige, fete fugeoverflaten som ellers er så mottagelig for skitt. 

Den raske og enkle løsningen

En annen, mer kortsiktig løsning er å rett og slett gi fugene en oppfriskning. Du kan nemlig kjøpe en fugepenn og stryke over fugene med denne. Fugene vil da bli lyse og pene igjen, samtidig som fugepennen beskytter mot mugg. 

Men husk at en fugepenn ikke fjerner årsaken til at fugene dine ble stygge i utgangspunktet. Så det å for eksempel bruke fugepenn på fuger med sopp, er bare unødvendig.  

Ødelagte fuger

Er fugene helt ødelagte, er det like greit å skifte dem ut (Foto iStock). 

Hvis fugene er sprukne, har jordslag eller har gått i oppløsning, er det på tide å skifte dem helt ut. Men slapp av. Det er ikke så vanskelig som du skulle tro. Og faktisk, silikonfuger bør skiftes, eller i det minste sjekkes, ca hvert femte år.

Slik skifter du silikonfuger i våtrom

Du trenger følgende verktøy/materialer:

  • Fugemasse, av type antimuggbehandlet våtromssilikon
  • Hobbykniv 
  • Evt en spatel
  • Maskeringstape

1. Skjær løs den gamle fugen på begge sider (oppe og nede) og fjern restene med en spatel (evt kniv) 

2. Sett maskeringstape på hver side av sprekken og sprøyt inn ny fugemasse.

3. Glatt ut fugen med fingeren, en fuktig klut eller en fugepinne. Fjern malertapen og la det tørke. 

Vil du ha flere nyttige tips og triks: Gjør som flere tusen andre å meld deg på  på vårt nyhetsbrev