Hvordan få hvite klær hvite igjen

Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.  

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Er du lei av at hvite klær ikke er hvite lenger? At lang tids bruk, flekker eller vaskemaskinen har gjort hvitt tøy gult eller gråaktig? Du er i så fall ikke alene. 

Dette er et vanlig problem med hvite tekstiler, og derfor får du her noen smarte vasketips for hvordan du kan redusere misfarging og gjøre det hvite tøyet helt hvitt igjen.

Kalkholdig vann kan forårsake misfarging, men heldigvis har vi lite kalk i vannet i Norge. Dog kan klær også bli grå eller gulne på grunn av bruk, slitasje, svette, mange vask, feil vaskemiddel og andre ting. Så det er slett ikke rart at de vakre, hvite plaggene dine mister litt shwung med tide.

Men nå er tiden inne for et oppgjør med misfargete klær. For her er tipsene du trenger for å gjøre dem hvite igjen.    

Klorbleking

Du kan fjerne misfarging, vanskelige flekker og generelt bleke tekstiler med klorin. Og vær obs på at klor er langt sterkere enn klorin, og bare bør brukes ytterst varsomt. 

Sjekk først om klærne tåler klorbleking. Hvis plaggene er merket med en trekant med et kryss over, tåler de ikke klorin. I tilfelle kan du prøve et av de andre, mer skånsomme tipsene lenger ned i saken.

Ha 1 – 2 desiliter klorin i vaskemaskinen (avhengig av hvor mye klær du skal bleke), og vask klærne på den temperaturen du vanligvis ville vasket det. Når kloravsken er ferdig, vasker du klærne en gang til, denne gangen uten klorin, men med litt vaskemiddel. 

Men vær obs på at dette er en hard behandling for klærne. Klorbehnadling vil kunne skade og lage flekker på klærne dine, så bruk denne metoden med omhu. 

Mirakelmiddelet for hvite klær: Hvit eddik

Hvit eller lys eddik (7%) er et billig og naturlig rengjøringsmiddel som kan utrette mirakler. Hvis du har fått en vanskelig flekk på et plagg, kan du vrenge plagget og legge det på et bord eller lignende. Deretter tar du ca 2 spiseskjeer eddik på en klut eller fille, som du gnikker mot flekken.   

Når flekken er borte, kan avslutte med å vaske tøyet i lunkent vann tilsatt ytterlig 2-3 desiliter hvit eddik.

Bakepulver til unnsetning

Hvis behandlingen over ikke virker, kan du prøve med bakepulver. Bland 2 teskjeer bakepulver med 2-3 teskjeer vann. Dette blir en tjukk masse som du kan smøre på flekken. La blandingen virke i 30-60 minutter, før du skyller plagget og til slutt vasker det i lunkent vann med ca 2 desiliter hvit eddik. 

Vask hvite klær med sitronsaft 

få hvit tøy med sitron

Sitron er et naturlig blekemiddel som kan redde hvite klær. (Foto: iStock)

Et annet hvitvaskingstips er å vaske de én gang så hvite klærne med sitronsaft. Slik går du frem:

Press saft fra ferske sitroner til du har ca en halv kopp. Alternativt kan du bruke ferdigpresset, ren sitronsaft fra butikken. Sett så på en vanlig vask, der du bruker sitronsaften OG vanlig vaskemiddel samtidig. Hvis flekken ikke er borte kan du gjenta prosessen.

Eventuelt kan du lage et vannbad av kokt vann og en halv kopp sitronsaft, og la klesplagget ligge i bløt over natten. Når morgenen gryr og flekken (forhåpentligvis) har sluppet taket kan du kjøre det en runde på vanlig vask.

Sol – naturens eget blekemiddel

Det enkleste og billigste blekemiddelet du kan få tak i er solen. Hvis du bare lar hvitvasken henge ute og tørke i solen, minsker du risikoen for misfarging, samtidig som solens ultrafiolette lys vil ha en naturlig blekende effekt på klærne. 

Og nettopp dette er grunnen til at du ikke bør henge mørke klær til tørk ute i solen, i den grad du vil beholde de mørke fargene i plaggene dine. 

Med ønske om en flekkfri hverdag.