Slik fjerner du vanskelige flekker på stoff

Vi har samlet de 11 mest vanskelige flekkene de fleste opplever i hverdagen. Se også de overraskende eksemplene på hverdagsprodukter som har et hemmelig liv som flekkfjerner. 

Vi har samlet 11 vanskelige flekker som de fleste møter i hverdagen. Se hvordan du enklelt kan fjerne flekkene hjemme med ting du allerede har stående i skapet. Trykk på den flekketypen du søker svar på, eller les nedover i artikkelen. 

Kaffe – fjern flekken med helmelk 

Kaffeflekker kan lett forsvinne hvis du umiddelbart skyller klærne under rennende kaldt vann. La vannet renne gjennom flekken og gni forsiktig. Du kan også skylle i lunkent saltvann og deretter vaske i maskinen. Gamle flekker på klær med en maksimal toleranse på 60° kan dyppes i helmelk før du vasker klærne i maskinen. Følsomme klær (30-40°) kan dyppes med oppvaskemiddel, som skal trekke i 4-6 timer og vaskes i maskinen etterpå. 

Helmelk kan også brukes som flekkfjerner. Fargede klær med kaffeflekker kan bløtlegges i helmelk. Her skal den ligge frem til melken er sur. Skyll med lunkent vann og vask til slutt i maskinen. Kaffeflekker kan også fjernes med en blandning av 1 del glyserin og ¾ vann.  

Leppestift – helmelk eller rødsprit

Flekken dyppes i helmelk og klærne vaskes deretter i maskin(60°). Flekker på klær (30-40°) dyppes først i helmelk og deretter dyppes det litt oppvaskemiddel på flekken som skal trekke i 4-6 timer før vask. Hvis det er flekkrester når klærne er rene og tørre, gnir du flekken med rødsprit. 

Ketchup – fjern flekken med oppvaskemiddel 

Tomatketchup forsvinner hvis du koke-vasker klærne(90°). Til klær som ikke tåler de høye temperaturene skal de først skylles under rennende vann, og deretter vaskes. Gamle flekker skal fuktes med oppvaskmiddel, som skal trekke i 4-6 timer, og så vaskes i vaskemaskinen. 

Rødvin – sitron som flekkfjerner 

Helt nye flekker kan forsvinne ved å putte det under rennende kaldt vann. La vannet renne gjennom flekken mens du gnir på den. Vask etterpå i maskin. 

Hvis klærne tåler koke-vask(90°), kan du strø flekken med salt, dyppe med sitronsaft og deretter vaske i maskinen. 

Gamle rødvinsflekker skal fuktes med oppvaskmiddel, som skal trekke i 4-6 timer, etterfølgende skal klærne vaskes i maskinen. Gamle flekker kan også legges i bløt i skummet kulturmelk. 

Fettflekker – potetmel for ekstra vanskelige flekker 

Fett forsvinner vanligvis på klær som vaskes på mer enn 60°. Dersom det ikke gjør det, kan flekken dyppes eller fuktes med oppvaskmiddel og som skal trekke i 4-6 timer før den vaskes. 

Hvis flekken er veldig seig og vanskelig, dryss potetmel over den, la den tørke, pensle av, skyll med kaldt vann og til slutt vask den i maskin. 

Fettflekker på silke skal umiddelbart behandles med sprit, deretter vaskes i maskin. Hvis ingenting hjelper kan mineralterpentin klare de fleste fettflekker. 

Svettelukt – Prøv rodalon 

Svettelukt forsvinner vanligvis under koking(90°). Hvis klærne ikke tåler høye temperaturer, kan de dyppes i vann med et desinfeksjonsmiddel, for eksempel Rodalon, før du vasker i vaskemaskinen. 

Kulepenn – Oppvaskmiddel 

Nye flekker kan dyppes med helmelk og deretter vaskes i maskinen. Klær med en maksimal toleranse på 60° skal fuktes med oppvaskmiddel og trekke i 4-6 timer før det vaskes i maskinen. Gamle flekker kan gnis med rødsprit og vaskes deretter i maskin. 

Sjokolademelk – Før-behandling med helmelk 

Hvis klærne tåler kokevask (90°) – så pleier flekkene normalt å gå av. Bruk eventuelt vaskemiddel som inneholder blekemiddel. 

Alle andre klær skal ha en før-behandling:

Flekker på tøy (60°) dyppes i helmelk før den vaskes i maskinen. Flekker som er mere følsomme (30-40°) dyppes i helmelk og oppvaskmiddel, som skal trekke i 4-6 timer og deretter vaskes i maskin. 

Gress – sitron eller tykk melk mot gressflekker 

Dypp med sitronsaft før du vasker. Gamle flekker på bomull forsvinner ved koking(90°). Hvis det er nødvendig kan klærne legges i bløt i helmelk og skylles med helmelk før vask. 

Dypp følsomme klær(30-40°) i helmelk, dypp med oppvaskmiddel og la det trekke i 4-6 timer før vask. På fargede klær gnis flekkem med 8-% lakumlut. Skyll og vask. 

Tyggegummi – bruk fryser og bensin 

Legg klærne i fryseren i 2 timer. Etterfølgende kan du skrape tyggegummien bort. Dypp resten bort med bensin på en klut. Vask til slutt. 

Blod – Saltvann og Ammoniumhydroksid

Ferske flekker på bomull fjernes med kokevask (90°). Gamle flekker på bomull kan dyppes med 8-% Ammoniumhydroksid før vask. Flekker på andre tekstiler bør bløtlegges i lunkent vann med et enzymholdig vaskemiddel i en halv time. Ull og silke skal dynkes i kaldt saltvann (2 ss salt til 1 liter vann). 

Gni forsiktig og vask i maskin. Før-behandle eventuelt gamle flekker hvis det er nødvendig før vask ved å skylle med kaldt vann og gni forsiktig.

Gode flekkfjernerer og rensemidler: 

 • Oppvaskmiddel 
 • Helmelk 
 • Rødsprit 
 • Terpentin 
 • Kulturmelk 
 • Sitronsaft 
 • Potetmel 
 • Skummet kulturmelk 
 • Glyserin 
 • Luktfri petroleum 
 • Rodalon 
 • Ammoniumhydroksid
 • Bensin 
 • Brintoverilte
 • Saltvann