Slik fjerner du stearinflekker

Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem. 

Stearinlys er koselig og brukes mye i høytider. Men et problem mange har støtt på er at den flytende stearinen søles utover, og klistrer seg til duker og klær og tekstiler, og deretter stivner.

Stivnet stearin kan være klønete å fjerne, men her er et par tips som ganske sikkert skal kunne hjelpe deg med å få juleduken fin igjen.

1. Fjern stearinen med strykejern og trekkpapir

Det første tipset, hentet fra Klikk.no, er muligens også det som er morsomst å utføre. Til dette trenger du et strykejern, gjerne et gammelt strykejern som tåler å bli skittent, eller et skismøringsjern. I tillegg trenger du trekkpapir, eventuelt kaffefilter, bakepapir eller litt tykt håndklepapir. Et strykebrett kommer også godt med. Alternativt kan du bruke bordet/gulvet som strykebrett, og legge et håndkle mellom.

Legg tekstilet som har fått stearin på seg på strykebrettet, eller på bordet med et håndkle under, og glatt forsiktig ut med strykejernet. Deretter legger du trekkpapiret over stearinflekken, og stryker jevnt over med moderat temperatur på strykejernet.

Med dette vil stearinen varmes opp og suges opp i det overliggende papiret, og dermed bort fra tekstilet som opprinnelig ble sølt på. Effektivt, og litt magisk å se på.

Det vil muligens sitte igjen en fettflekk etter stearinen. Denne kan du vaske bort med en dæsj Zalo. La gjerne Zaloen virke en halvtimes tid før du skyller den av.

Pass på at du ikke bruker farget eller mønstret papir, da trykksverten i dette kan overføres til tekstilet du stryker på.

2. Fjern stearin med fryseren

Tips nummer 2 er kjent for mange. Her skal du legge tekstilet i fryseren i noen timer, slik at stearinflekken fryser helt. Når stearinen er frossen, er det enkelt å pelle og brekke den av.

Også her kan det sitte igjen en fettflekk etter stearinen. Denne fjerner du med Zalo. Når du har skylt bort Zaloen, kan du vaske tekstilet som vanlig.

stearinet på er å legge duken i fryseren og fjerne stearinet når det er frosset.

3. Fjern stearin med lampeolje

Dette tredje tipset forutsetter at du har en klunk luktfri lampeolje hjemme. Fjern stearinen ved frysing eller stryking som nevnt over, og vask deretter den resterende fettflekken med lampeolje, skriver en bruker på kjerringrad.com.

Vær obs på at lampeolje ikke går godt i vaskemaskinen, så vask tekstilet med Zalo eller annen såpe og skyll av før du vasker det på annen måte.

Se også: Slik fjerner du flekker fra rødvin, fett og sjokolade