Slik fjerner du salt fra skoene

Vinteren kan gå hardt utover sko, klær og gulv, særlig når salt slaps og snø får grep om dem. 

Salt på veiene betyr stygge skjolder på skoene

Når værmeldinger vasler snø og glatte veier, varer det ikke lenge før salting av fortau og kjørebane begynner. Det er bra for både fotgjengere og bilister å ha godt grep, men saltet kommer gjerne med noen uønskede bieffekter. Stygge skjolder på skoene er én ting – dessuten kan du også dra med deg saltet inn og gjøre skade på gulvet.

Her får du noen tips til hvordan du skal angripe saltmerkene på sko, klær, bil og annet.

Saltmerker på gulvet

Blir tregulvet ditt utsatt for støvler innsauset med salt snø og vann, bør du fjerne det så raskt som mulig. Det er det mange grunner til:

For det første kan saltkrystaller på gulvet føles som om du går på sandpapir, noe som ikke er speielt hyggeig. For det andre kan saltet skade overflaten på gulvet, og når overflaten først er rammet, går saltet videre ned i de underliggende materialene og ødelegger dem.

Sprøyt varmt vann på området og la det løse opp saltet. Så tørker du opp med et tørt håndkle. Da unngår du skader på gulvet ditt.

Saltflekker på bilen

Bilen ser ikke akkurat nyvasket ut når den har vært ute og kjørt på saltede veier. Saltflekkene er ikke pene, så de fleste bileiere vil nok gjerne fjerne dem så raskt som mulig. Og det er faktisk ikke så vanskelig!

Hvis bilen bare er rammet på enkelt steder, kan en oppvridd klut gjøre underverker. Men hvis bilen er blitt veldig skitt, er nok det letteste å kjøre den til en bilvask.

Saltflekker på klærne

Er du så uheldig å få saltflekker på klærne, kan du like gjerne vente til det er tørket. Da er det lett å tørke bort med en børste.

Saltrender på skinnsko

Når du vasser gjennom saltet slaps i skinnsko, er det nesten umulig å unngå hvite skjolder. Når du kommer inn, er det best å angripe saltrendene så raskt som mulig. Saltet kan nemlig skade skinnet.

Bland vann og eddik og rens området. Kanskje må du gå over et par ganger før skjoldene er helt borte. når skoen er renset, trenger den masse ny næring så ikke læret tørker inn. Gå over med egnet fett etter rengjøringen.

Saltrender på semsket skinn

Det første du bør gjøre er å børste av overflødig salt og skitt. Så vasker du skoen med såpevann og skyller med rent vann. For å rense skoen ytterligere, kan du eventuelt skylle den med en mild eddikoppløsning. Så trenger de bare å tørke, før de er gode som nye igjen.

En god runde med ny impregnering tilpasset semsket skinn øker dessuten skotøyets motstandskraft for videre saltangrep.

Kilde: Rodalesorganiclife, Politiken

Hold deg oppdatert på tips og triks om hjem og hage – meld deg på vårt nyhetsbrev her!