Slik får du ulltøyet rent – uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull. 

Du har sannsynligvis hørt dette: Ull vil krympe hvis du sentrifugerer det, ull vil krympe hvis du koker det, ull vil krympe hvis du vasker det i maskin – og du må for all del ikke vaske ull sammen med annet tøy. 

Men stemmer det? Ingun Grimstad Klepp og Kirsti Laitala, begge forskere ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, publiserte for noen år siden artikkelen «Myter og sannhet om ullvask» som avkrefter mytene. 

Ulltøy kan sentrifugeres

I studiet testet Klepp og Laitala sentrifugering av både ubehandlet og behandlet ull på tre ulike sentrifugeringshastigheter: 400, 900 og 1400 omdreininger per minutt.

Resultatet viste at ingen av ullmaterialene krympet mer når hastigheten økte. Det er derfor ingen grunn til å ikke sentrifugere ull, eller sentrifugere på lav hastighet. 

Testen viste også at sentrifugeringshastigheten hadde stor betydning for hvor mye vann som er igjen i klærne. Lite vann gjør klærne lettere å tørke og at de lettere beholder formen når de henges til tørk. 

Ulltøy tar ikke skade av å bli kokt

En annen myte forskerne testet, var om ull krymper ved koking. 

Både uvasket ulltøy og vasket ulltøy tidligere var vasket i maskin ble kokt i 10 minutter. Ulltøyet som ikke hadde vært vasket før, krympet som ull gjør ved en vask på 30 grader. Tøyet som hadde vært vasket tidligere krympet ikke noe.

Det er derfor en myte at ull tar skade av å bli kokt. Ifølge Klepp og Laitala oppstår problemene hvis ullen blir satt i bevegelse under koking.

Du kan vaske ull sammen med annet tøy

Også myten om at ull ikke kan vaskes sammen med annet tøy kan avkreftes. 

Så lenge du vasker ulltøyet på ullprogram med ullvaskemiddel, vil illtøyet klare seg helt fint i en vask med andre tekstiler. 

Men pass på!

Det er altså hverken sentrifugering, høy vanntemperatur eller vask med andre tekstiler som ødelegger ulltøyet ditt. Så hva er det da?

Hvis du spør forskerne oppstår problemene når de nevnte vaskemetoder blandes. Unngå derfor å vaske ull sammen med annet tøy på vanlige vaskeprogram, etterfulgt av sentrifugering. 

Slik bør du vaske ulltøy

Klepp og Laitila gir disse rådene om vask av ulltæy. 

  • Bruk alltid spesialmiddel for ull, eller ull og silke.
  • Sentrifuger til slutt – også om du velger å vaske for hånd
  • Fjern søl før de har rukket å lage flekker
  • Ikke vask for ofte – prøv heller med lufting
  • Dersom plaggene er for små eller i feil fasong. Strekk etter vask med jevne og bestemte bevegelser til
  • riktig fasong/størrelse.
  • Ikke fyll maskinen for full (lavere belastning på ullprogram), men fyll gjerne opp med andre tekstiler
  • dersom du ikke har nok ull til en vask.
  • Har du behov for desinfisering av ull, småkok i 10 minutter på plate i rent vann. Pass på at plagget ligger HELT stille. Ingen røring med andre ord.