Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

At fordelingen av husarbeid mellom kvinner og menn er litt skjev er en sørgelig sannhet mange kjenner seg igjen i.

Hvorfor det er sånn skal vi ikke gå inn på her. Men hvis du bor i et forhold der du gjør uforholdsmessige mye av husarbeidet og vaskingen og syntes gubben burde bidratt mer, får du 9 tips til å få han til å hjelpe deg her.

1. Snakk med han

Dette kan være vanskelig å ta innover seg, men hvis mannen din er helt avslappet til hybelkaninene i hjørnet og belegget på dusjveggen, synes han trolig det er greit å ha det sånn. Mange menn har en ”hvis det ikke er ødelagt, trengs det ikke repareres-holdning”.

I et slikt tilfelle bør du prate med kjæresten om hva du legger i begrepet ”å ha det rent”, ikke bare klage til venninnene dine eller brenne inne med frustrasjonen. Fortell partneren din at du trenger hjelp til å holde hjemmet deres (relativt) rent, men unngå masing. Mas kan oppleves som ydmykende og irriterende, og vil ikke nødvendigvis hjelpe prosessen.

Prøv heller en vennlig tilnærming. Si du er overarbeidet og at du virkelig trenger hans hjelp. Når han er på gli, kan du starte med å gi han noen småjobber, den oppgaven som plager deg mest at han ikke gjør, eller i beste fall begge deler.

Kjenner du deg igjen i dette? Da bør du lese videre. (Foto: Getty Images)

 

2. ”Lær en mann å fiske, og han vil aldri sulte”

Slik lyder et gammelt ordtak, og dette prinsippet kan gjelde i heimen også. Noen menn har rett og slett aldri lært hvordan de skal gjøre husarbeid, og har dermed dårlige forutsetninger for å gjøre skikkelig rent. Så, før du setter typen i gang, kan det hjelpe å vise han hvordan en oppgave skal utføres.

3. Ikke vær en kontroll-frik  

Én grunn til at mange menn skulker unna husarbeid, er fordi de føler at partneren syntes alt de gjør er galt. Så når han har lært seg de grunnleggende teknikkene for renhold, bør du (til en viss grad) akseptere at hans vaskestandard muligens ikke er like høy som din.

Deretter bør du finne ut av hva du kan leve med. Her må du kanskje velge mellom å gjøre ting selv, eller rett og slett leve med mannens renholdsnivå på de oppgavene han tar seg av.

Så her kan det lønne seg å motivere typen med å berømme han, så han føler at arbeidet hans verdsettes, fremfor å gi han pepper for å ikke gjøre god nok jobb.

4. La han velge oppgavene sine selv 

La mannen gjøre husarbeid på sin måte. Enn hvor rar teknikk han har. (Foto: Getty Images)

Det er lettere å motivere folk til å gjøre noe de liker, så hvis mannen din er mer innstilt på å lage mat enn å vaske, er det kanskje på kjøkkenet han skal sette inn støtet. Og til matlagingen hører jo også opprydning av kjøkkenet og innkjøp med, så det kan du få han til å gjøre i samme slengen.

Det kan riktignok føles urettferdig at han skal få velge hvilke oppgaver han gjør, men hvis alternativet er at han ikke gjør noen ting, ja da er det å foretrekke at han i hvert fall gjør noe.

5. Gjør litt av gangen

Noen velger å gjøre mesteparten av husarbeidet i helgene, men med dette kan oppgavene hope seg opp og stjele store deler av fridagene. Hvis man i stedet sprer oppgavene utover uka, og for eksempel legger gitte oppgaver til bestemte dager, føles totalen mindre overveldende, og man frigjør tid til å gjøre morsommere ting i helgene.

6. Lær han verdien av å kvitte seg med ting

Dere har sikkert mange ting dere ikke bruker, og disse kan være en god anledning til å aktivisere gubben. Mange menn liker å ”bli ferdige med ting”, så å kvitte seg med gamle leker, klær, bøker, kjøkkenredskaper og så videre kan være stimulerende OG samtidig frigjøre plass hjemme.

Benytt dere av lokale loppemarkeder, brukthandler eller, hvis det er fine ting, selg det på Finn.no. Hvis typen opplever at han faktisk tjene penger på å rydde i gammelt rot, skal du se det blir fart på fyren.

7. Sett ut arbeidet

Er hverdagen overveldende? Da kan det faktisk lønne seg å bruke penger på vaskehjelp (Getty Images). 

Hvis dere har råd, kan det være en idé å bruke litt penger på vaskehjelp. Det behøver ikke koste all verden, og man bestemmer jo selv hvor ofte man bruker tjenesten. Poenget er at man betaler seg ut av deler av husarbeidet, får igjen mer tid og overskudd og sparer seg for et par diskusjoner. Det vil de fleste familier verdsette. 

8. Hvis han likevel ikke hjelper til …

Dersom du har prøvd flere ting uten å lykkes, kan det være på tide å gå hardere til verks. Du kan si at hvis mannen ikke stepper opp innsatsen, vil du steppe ned på et par ting, og rett og slett droppe noen oppgaver du vet at han kommer til å merke.

Er han dårlig til å sette inn dorull når den gamle er brukt opp? La det bli hans problem. Lager han lite mat, men har sterke meninger om hva dere spiser? Vel, hvis du er kokka, kan du bestemme menyen. Slike grep kan være drastiske, og bør gjøres etter individuelle vurderinger. Men de kan også være temmelig effektive!

9. Gjør noe hyggelig sammen

Vis mannen at bidraget hans i hjemmet er verdsatt, og kan medføre positive konsekvenser (Getty Images). 

   

Hvis du og partneren krangler verre eller oftere om husarbeid enn vanlig, kan årsaken være noe annet enn tallerkenstabelen i vasken.

Et vanlig mønster i parforhold er at husarbeid kan bli et problem i forhold der menn er uoppmerksomme på damene sine. Og dette kan føre til en negativ spiral: Når kvinnene ikke får hjelp og/eller føler at mannen ikke forstår dem, blir de mindre fysisk kjærlige. Dette fører i sin tur til at mennene trekker seg mer unna emosjonelt, og derfra går spiralen nedover. 

Men dette kan motarbeides ved at dere gjør noe hyggelig sammen. Noe der dere tar en pause fra hverdagsoppgavene og minner dere selv på hvorfor dere ble sammen i utgangspunktet.

Gjør noe romantisk eller morsomt sammen. La en barnevakt passe ungene, gå på kino, gå på restaurant, på kino, på skitur eller hva dere liker. Så skal dere se at, joda, kanskje dere tåler den oppvaskstabelen likevel. 

Håper disse tipsene kan være til hjelp. Nå gjelder det bare å få gubben på gli 🙂 

Lykke til!

Kilde: babycenter.com