Mange julemiddag-kokker over hele landet står i timesvis med svamper, zalo og kort lunte på grunn av fastbrent kjøtt, svidd grøt og tallerkener som ikke ble skylt i tide.
Når verken natron eller bakepulver engang fjerner overflaten på matrestene, og du er i ferd med å kaste hele grytesettet i søpla, har vi noen triks du kan prøve før du gir opp hele greia.
Sett alltid i bløt
Malin Skaar, leder for Lilleborgs forbrukerservice, sier at man først og fremst bør sette grytene i bløt i noen minutter.
– Med ‘Zalo bløtlegging’ blir jobben mye enklere, men benytt det kun på det som tåler å bli vasket i oppvaskmaskin senere.
Skrubb løs med riktig redskap
Skaar anbefaler alle hobbykokker om å unngå varme gjentatte ganger i samme form, for da brenner smusset seg veldig godt fast.
Les også: Slik blir kjøleskapet blankt igjen
Når skaden først har skjedd, bør man bruke egnet plast eller tre for å rengjøre, og så klart unngå redskaper som riper emaljen.