Slik blir fjerner du sporene etter julen

Julen setter ofte sine spor: Duker med fettflekker, tette rør, rødvinssøl, hakk i parketten og innbrent stekeovn. Her er tipsene som effektivt fjerner sporene.

1. Rengjør stekeovnen

Innbrente matrester og skitne ovnsvinduer er et vanlig syn etter julens matkalas – og ikke et vakkert et. Sett av noen minutter til å rengjøre ovnen på nyåret, så slipper du unødvendig matos og lukten av brente matrester.

Venter du for lenge, blir jobben vanskeligere og mer tidkrevende. Det finnes gode spesialmidler beregnet på rengjøring av ovn. Siden det sitter fast mye fett og sot, er det lurt å bruke et relativt kraftig rengjøringsmiddel.

Rengjøringssprayer er en effektiv og enkel måte å få ovnen ren på. Bare spray på, la det virke litt og tørk av. Deretter bør du skylle av med rikelig mengder vann.

Hvis du ikke ønsker å bruke rengjøringsspray, kan du rengjøre ovnen og rister/plater med eddik eller sitron.

2. Åpne rørene

I julen både lager, spiser og kaster vi store mengder mat. Men vi er ikke så nøye på hvor vi gjør av matrestene. Store mengder fett forsvinner ned i kjøkkenvasken. Dette kan føre til tette rør. Opplever du det etter julens utskeielser bør du trå til med én gang.

Mye fett i vasken kan føre til tette rør. Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Tette rør kan nemlig forårsake vond lukt, tiltrekke seg rotter og i verste fall føre til vannskader. Det finnes flere effektive avløpsåpnere og proppløsere som kan redde rørene når de er helt tette.

Flytende avløpsåpnere er stort sett tyngre enn vann, og synker ned der proppen er og løser den opp. De er enkle å bruke og skader ikke rørene.

3. Fjern flekkene

Fett, kaffe, rødvin og stearin setter stygge flekker på bord, duker, tepper og puter. Det lureste er å ta flekkene mens de fremdeles er våte, men det finnes også gode flekkfjernere du kan bruke i etterkant.

Et smart tips, særlig hvis det er snakk om flekker fra fett eller stearin, å starte med en møbelrens som trenger inn i treverket, tekstilet eller teppet først. Deretter kan du bruke et flekkfjerningspulver som absorberer fettet og trekker det ut fra overflaten.

Flekker og søl hører julen til. Foto: Robert Walmann/ifi.no

Er det kaffe, te eller vin som er fienden, kan du bruke vann før du trår til med flekkfjerningspulver. Det finnes også egnede flekkfjeringssprayer.

Skal du fjerne flekker fra et teppe, bør du alltid sjekke med produsenten hva teppet tåler. Noen tåler sterke rengjøringsmidler, mens andre ikke gjør det.

Vil du bruke en flekkfjerner, velg en som er spesielt utviklet til bruk på teppe, og som ikke bleker eller ødelegger fargene. Det er lurt å forhøre deg der du har kjøpt teppet – ofte har de også egne løsninger du kan bruke.

4. Redd parketten

Skader i parketten etter nyttårsfestens stiletthæler er ikke særlig festlig. Men skjellakkstifter, reparasjonsvoks og vokspinner er blant mulige redninger.

Stiletthæler er ikke gulvets favoritt. Heldigvis finnes det redninger. Foto: TreStjerner

Har du oljet eller hardvoksoljet gulv som har blitt slitt i gangbanene, kan du gi det litt ekstra pleie ved å påføre litt olje der det trengs.

Kilde: ifi.no