Så ofte bør du skifte sengetøy

Hvor ofte bør du bytte laken? Her er eksperternes svar! 

Når vi beveger oss i sengen, løsner det masse bakterier og døde celler som fester seg i sengetøy. Vi svetter også mye når vi sover. 

– Dette tiltrekker støvmidd som lever og formere seg i sengen din. Støvmiddavføring inneholder allergener, som kan forårsake kløende nese og irriterte øyne, sier hygiene professor Marie-Louise Danielsson-Tham. 

Så ofte bør du skifte sengetøy 

Hvor ofte du bør skifte sengetøy avhenger av hvordan livvsituasjonen din ser ut. 

– Hvis du er syk med for eksempel forkjølelse, har dyr eller små barn som sover i sengen, eller hvis du dusjer sjeldent eller sover naken, er det på tide å skifte sengetøyet oftere enn normalt. 

Du bør skifte sengetøy hver 14 dag.

Hva er normalt? 

– Asma og allergiforbundet anbefaler at du bytter sengetøy hver fjortene dag, noe jeg synes er en fornuftig regel som kombinerer renslighet med miljøtenking. Været spiller også en rolle, i løpet av sommeren svetter vi for eksempel mer. Og selvfølgelig bør du skifte sengetøyet hvis det ser skittent ut! 

Ikke re opp sengen med en gang!

Like viktig som å ha en rent sengetøy er å ikke re opp sengen direkte når du står opp.

– La dynen og puten stå uten sengetøy og bli utsatt for lys og luft i noen minutter, selv om det er kaldt ute. La sengen være uopredd til du kommer hjem om kvelden. Frisk luft og kulde dreper midd. Det er enda bedre hvis du tar ut dynen og puten slik at det blir luftet. Du blir aldri kvitt midd helt, men du kan redusere antallet radikalt.