Så mye såpe skal du bruke for å vaske bort korona

Hvis du har god håndhygiene er det mindre sannsynlig at du blir smittet med koronaviruset. Men hvor mye såpe skal du egentlig bruke for å bli kvitt viruset? Les og få svarene her. 

Mange nordmenn går for tiden rundt med tørre og sprukne hender fordi vi er ekstra påpasselige med håndhygienen vår.

Men har du noen gang tenkt på hva såpe egentlig gjør for å redusere smitten av virus? Du får svaret her.

Håndsåpe

Hva er håndsåpe? Håndsåpe består av bittesmå fettmolekyler og en base av for eksempel natronlut eller kalilut.

Denne kjemiske prosessen er selvfølgelig lengre og mer kompleks enn beskrevet, men nå har vi den grunnleggende forståelsen.

Siden såpe består av fettmolekyler, må vi først forstå strukturen.

Fettmolekylet ligne små rumpetroll. Med hode og hale. Hodet søker etter vann og halen tiltrekkes av vann.

Uansett hvilken håndsåpe du bruker, enten den er laget av fett eller olje eller om den er mild eller sterk, kan den vaske bort virus.

virus

Hvordan bekjemper såpe virus?

– Det er en fettmembran rundt viruset, som et ytre skall. Fettmembranen består av mange små “nøkler” som kan låse opp kroppens celler, sier Søren Riis Paludan, professor ved Institutt for biomedisin ved Aarhus universitet til videnskab.dk.

Fettmenbranen til viruset er det beskyttende laget til arvematerialet, som lar viruset trenge inn i kroppene og cellene våre og infisere dem med for eksempel koronavirus, noe som hjelper “nøklene” til molekylet.

Viruspartiklenes arvemateriale som sitter i midten av partikkelen er derfor beskyttet av fettmembranen. Men er ekstremt sårbar og ødelegges hvis fettmembranen brytes ned.

Hodet på fettmolekylene, som er i såpe søker mot vannet og halen til fettmolekylene søker mot fettmembranen som sitter på viruset. På den måten blir partiklene trukket fra hverandre og fettmembranen på viruspartiklene utsetter arvematerialet og partiklene kan omkomme.

Nå vet du svaret på hvordan såpe kan drepe virus og hvorfor det er så viktig å vaske hendene med såpe, slik at såpen kan ødelegge alle viruspartikler som kan sitte på hendene dine.

Hver gang du tar i ansiktet ditt risikerer du at viruspartiklene finner en vei gjennom slimhinnene dine, som for eksempel munn, nese eller øyne. Derfor er det viktig å vasker henden ordentlig før du tar i ansiktet.

Hvor mye såpe skal du bruke for å bli kvitt viruset?

Såpe kan ha forskjellig styrke sammenlignet med ladninger. Det vil si at noen såpemolekyler er mer tiltrukket av vann og fett og derfor kan de lettere rive viruspartiklene fra hverandre.

– Hvis ladningen er sterk, vil såpemolekylene mer effektivt rive virusets fettmembran i stykker. Derfor kan du få tørre hender hvis såpen er sterk. Hvis såpen er sterk, vil såpens fettmolekyler være så ladet at fettet trekkes ut av hendene dine, forklarer Paludan til vitenskabsmediet.

Man derfor ikke svare på hvor mye såpe du trenger for å bli kvitt viruset, for det kommer ann på hva slags ladning såpen du bruker har.

Men selv om noen såper er kraftigere enn andre er det ingen grunn til å søke etter et bestemt såpemerke som har en sterkere ladning – alle såper kan nemlig drepe viruspartiklene.