Så lite husvask slipper du unna med

– Ofte holder det med støvsuging én gang i uken, sier rengjøringseksperten.

Hvor mange har ikke opp gjennom årene vært lei gulvvask, støvtørking og teppebanking; tenk hvis alt var forgjeves?

Tenk hvis man egentlig bare trengte å dra frem moppen én gang i måneden?

Rengjør etter behov

Du kommer faktisk unna med å droppe støvtørkingen en gang i blant. I hvertfall i følge Malin Skaar, som jobber som leder for forbrukerservice i Lilleborg.

Det kommer litt an på hvor mange som bor i boligen og hvor man oppholder seg mest, men så lenge du rengjør etter behov, er du relativt trygg.

– Ofte holder det med støvsuging eller tørrmopping. Tørt smuss kan med fordel fjernes med «tørre metoder» – altså at du ikke trenger å dra frem vaskebøtten, sier hun.

Foto: Getty Images

Ta små skippertak

Hva behøver man ikke gjøre like nøye hver gang?

– Man kan jo fokusere på det som er mest hygenisk viktig, altså bad og kjøkken. Må man bortprioritere, kan man hoppe over støvtørkingen en uke eller to, forteller hun.

Skaar tror de fleste vasker grundig nokså ofte, slik at den «gammeldagse» jul- og vårrengjøringen av huset ikke er like vanlig.

– Man kan heller være flink til å ta en ekstra «storrengjøringsoppgave» hver gang man tar ukesvasken, for eksempel ovnen en uke, oppå skapene en annen og så videre.

Allergi eller dyr

Du kommer langt ved å støvsuge én gang i uken, men det finnes visse, små unntak. Har du for eksempel noen i familien med allergi eller husdyr, bør du muligens støvsuge litt oftere.

– Det skal mye til før tilstanden blir helsefarlig. Rot i seg selv er ikke farlig, men det kan jo være vanskelig å komme til for å tørke støv, avslutter Skaar.