Så lenge overlever koronaviruset på overflater

Korona er et virus som på kort tid har spredd seg over hele verden og som enkelt overlever på overflater som er laget av for eksempel metall, plast og papp. Det vil si at viruspartiklene på overflatene kan smitte og gjøre deg syk. Finn ut hvor lenge viruset kan overleve på forskjellige overflater her i artikkelen.

Forskere har studert levetiden på viruspartikler fra koronaviruset på forskjellige overflater. Og levetiden de fant er overraskende. Les her og finn ut hvor lang tid det tar før partiklene går bort fra materialer som plast, metall og papp. 

Hvordan smitter viruset? 

Koronaviruset er et luftbårent virus som betyr at det blant annet overføres gjennom luften. viruset kan for eksempel sitte i dråper fra folk som hoster, nyser eller snakker. Infeksjonen oppstår ved at dråpene finner veien til slimhinnene på det neste mennesket, dvs. gjennom munnen eller nesen. Viruset kan også overføres gjennom direkte kontakt. 

I følge videnskab.dk har forskere funnet ut av viruset kan leve i luften i form av en sky med fine partikler i opptil 3 timer. Dette fremgår av artikkelen Aerosol and surface stability of HCoV-19, publisert på MedRxiv. andre virus som har blitt undersøkt, kan være i luften i omtrent en time. Denne sammenligningen gjør det klart hvor hardfør koronaviruset er. 

Hvor lenge kan korona leve på papp, metall og plast? 

Korona kan leve på en overflate som papp i opptil ét døgn. Derimot fant forskerne viruset på metall og plast stål i opptil 72 timer. Imidlertid blir omfanget av viruset mindre og mindre etter hvert som timene går, og etter hvert blir det helt borte. 

Forskerne fant også ut at viruset kan overføres fra overflater til mennesker, noe som er viktig kunnskap når man skal minimere risikoen for smitte. Hvis du rører ved en overflate der det er koronavirus, skal det ikke mere enn å ta deg i ansiktet og så er du sannsynligvis smittet. Og siden vi tar oss i ansiktet i gjennomsnitt ca.23 ganger i timen, sprer viruset seg raskt. videre. Derfor er det viktig å understreke hvor viktig det er at du vasker hendene regelmessig. og hvis du ikke har muligheten til å vaske hendene, er antibac eller desinfiserende håndsprit et godt supplement. Se hvordan du lager din egen antibac her.

Hva skal du gjøre hvis du er smittet? 

Hvis du er syk og har ett eller flere symptomer som feber, hoste, sår hals, hodepine, sårhet i muskler, skal du holde deg hjemme. Kontakt legene din på telefon dersom du blir akutt dårligere. På grunn av stor pågang til nødtelefonene skal det kun brukes av personer som er akutt syke. Her kan du se hvem som skal i karantene og isolasjon og når du bør kontakte lege.  

Kilde: Videnskab.dk