6 Tips: Så enkelt rengjør du sofaen

Har du ved et uhell sølt rødvin på sofaen? Eller opplever du at sofaen din er skitten og støvete? Her får du de aller beste tipsene til hvordan du får en ren sofa!

Ren sofa

Sofaen er et kjært møtested for familier etter jobb og skole. Men det er også et sted vi noen ganger spiser og drikker, og som et resultat av det kan det være en bakterie- og skittsamler. Det er derfor viktig at du rengjør sofaen med jevne mellomrom. Slik gjør du det!

1. Støvsug sofaen din grundig 

Start med å støvsuge bort skitt og støv fra sofaen. Du kan bruke en helt vanlig støvsuger, men en håndholdt støvsuger er lettere å bruke til formålet.

Støvsug vekk smuler, hår og annet smuss. Ikke glem å fjerne putene, hvis de ikke sitter fast og rengjøre under dem. 

Har du langhårede kjæledyr som har en tendens til å felle mye, kan det være lurt å bruke en klesrull for å ta det verste før du begynner å støvsuge.

2. Bruk en damprenser til sofaen 

I tillegg til å støvsuge sofaen, kan det også være lurt å bruke en damprenser ved rengjøring. Damprens betyr at du kan rengjøre overflaten helt uten bruk av vaskemidler og kjemikalier.

Damprenseren sørger for å komme ned i dybden ved hjelp av de små damppartiklene som trenger inn i sofaens materiale og renser den. Damprenseren kan også brukes til mange andre steder i hjemmet. Hvis du ikke eier en damprenser, kan du leie en, tilgjengelig hos blant annet Clas Ohlson

3. Rengjør sofabene 

Sørg for å tørke av sofabeina, enten de er laget av metall eller tre. Bruk gjerne en blanding av varmt vann og såpe ved rengjøring.

4. Hva slags stoff er på sofaen din? 

Sjekk hva slags stoff sofaen din er laget av. Det har stor betydning for hvordan du best kan rengjør den.

Hvis sofaen din er laget av stoff, kan du vanligvis rengjøre den med litt flytende såpe uten problem. Pass på å bruke en hard klut slik at du ikke lager merker i stoffet. Start med et sted som ikke er så synlig.

5. Fjern flekkene fra sofaen 

Det er flere måter å fjerne flekker fra sofaen, og hvilken metode du bør bruke avhenger av hvilken type flekk det er snakk om. Hvis du for eksempel ved et uhell har sølt rødvin på sofaen, kan du prøve å elle bikarbonat eller potetmel på flekken ( hvis det er en fersk flekk), dette absorberer en del av væsken. Støvsug deretter opp melet.

6. La sofaen tørke 

Sørg for at sofaen tørker godt etter at du har vasket og renset den. Det er som regel nok å la den lufttørke, men synes du det har blitt litt for vått kan du også bruke et håndkle til å suge opp ekstra vann.