Rent uten slit

Nye redskaper og rengjøringsmidler har gjort rengjøringen enklere enn noensinne.

Det har skedd mye i utviklingen av rengjøringsprodukter de siste årene.
Mange mener at det ikke blir riktig julestemning uten at det er gjort skikkelig rent!

Før i tiden var grønnsåpe, salmiakk og skurebørste faste følgesvenner når man gjorde rent. Og man hadde god tid når man vasket, mor var gjerne hjemmeværende. 

I dag er verden annerledes. Tidsklemma har et godt grep om de fleste. Gjøremålene står i kø. Det er mye som skal rekkes i en travel hverdag. Det har skjedd mye på produktutviklingssiden som gjør at rengjøringen går raskere nå enn tidligere.

I dag finnes det både redskap og rengjøringsmidler som hjelper til å gjøre vasken mindre innsatskrevende.

Mikrofiber
Et av hjelpemidlene som har kommet de siste årene er mikrofiberkluter. Disse er velegnet til å fjerne smuss og støv på en effektiv måte. Enten i tørr tilstand, eller fuktig.

Ifølge Jordan, er en mikrofiberklut statisk og virker som en støvmagnet. Fibrene er så små at de makter å komme inn i underlagets ujevne overflate og dra med seg det som finnes av smuss og støv. Og det er med fjerning av støv rengjøringen bør starte. Da er det lettere å ta seg av de mer dyptsittende problemene.

– En god huskeregel ved rengjøring er at tørt støv og smuss fjernes best med rengjøring uten vann. Flekker og smuss som er påført vått, fjernes best med fuktig rengjøring. Husk at 90 prosent av støv og smuss i et hjem er tørt og fjernes dermed også best tørt.

For at rengjøringen skal gå raskere og smidigere, anbefaler Jordan mikrofiberkluter og mopping med Proff Mopp. Mikrofiberen i klutene og moppen fanger effektivt opp støvet i stedet for og virvle det opp og kan brukes både tørre og fuktige. Samtidlig er mopping lydløst, så man kan høre på sin favorittjulemusikk mens man gjør rent.

Husk også å bruke hansker for å beskytte hendene. Engangshansker er ypperlige til å bruke når du skal pusse sølv for å unngå pussemiddel under neglene, anbefaler produktsekretær i Jordan, Tobias Andersson.

Mikrofiberklutene finnes i en rekke forskjellige varianter beregnet på ulike arbeidsoppgaver. De fleste dagligvareforretninger, fargehandlere og jernvareforretninger av en viss størrelse kan tilby et bredt sortiment. – Du kommer langt med mikrofiberkluter når du skal gjøre rent, sier Håkon Lindahl, informasjonsmedarbeider i Grønn Hverdag.

– De kan enten være tørre eller fuktige. Er de tørre fjerner de støv og løst smuss. Fuktes de virker de omtrent på samme måte som når man bruker vann og såpe. Mikrofiberkluter er et bedre miljøvalg, mener Lindahl.

For gulvet
For gulvrengjøringens vedkommende er en mopp med engangskluter det beste alternativet. I tillegg til å ta effektivt hånd om skitten, sparer en mopp kroppen for unødige belastninger.

Stillingen man benytter ved riktig mopping, samt produktets fleksibilitet og klutens friksjonsevne, gjør mopp til det beste rengjøringsverktøyet for å redusere belastningen når du vasker.

Det kan holde med tørrmopping. Men dersom det fortsatt sitter igjen flekker på gulvet, kan en mopp med fuktig mikrofiberklut være løsningen. Har du ikke en mopp, lar det seg gjøre å utstyre skurekosten med en gulvklut i mikrofiber. Men selv om det finnes en rekke nye rengjøringsmidler i handelen, er det mange som ikke klarer seg uten grønnsåpelukt.

– Krystal grønnsåpe har lange tradisjoner, og mange synes ikke det er rent før det lukter grønnsåpe i huset. Det er noe vi alle har vokst opp med, sier Line Vikersveen, utviklingsdirektør i Lilleborg AS.

– I kombinasjon med mikrofiberkluter er grønnsåpe et godt alternativ. Fukter man en mikrofiberklut med grønnsåpevann og fester det på en mopp, løser man enkelt mange rengjøringsoppgaver. Krystal grønnsåpe er i tillegg Svanemerket, understreker Vikersveen.

Mye kjemi
Også på den kjemiske siden finnes det en lang rekke midler som ifølge produsentene skal forenkle hverdagen. Mange av dem fungerer etter ”spray på – tørk av”- prinsippet. Noen er velegnet til rengjøring av fliser, andre til glassflater og pc-skjermer. Det finnes knapt det anvendelsesområde det ikke finnes et kjemisk middel for. Enten det er fjerning av rester fra komfyren, stekeovnrens eller midler til å åpne avløpet med.

– Mange vaskemidler er skadelige for miljøet, sier Håkon Lindahl i Grønn Hverdag. – De vaskeaktive stoffene brytes sakte ned i naturen. Det er et generelt problem. Vaskemidler som reklamerer med at de er bakteriedrepende bør man også være forsiktig med å bruke. Generelt sett vil jeg anbefale miljømerkede rengjøringsmidler. Svanemerket stiller strenge krav til produktet, informerer Lindahl.

Hvordan vasker jeg rent? Kilde: Jordan
  • Dørhåndtak: Bruk fuktet mikrofiberklut (Mikrofiber Støvklut) til å fjerne fingeravtrykk og fettflekker.
  • Overflater i børstet stål: Bruk fuktet mikrofiberklut (Mikrofiber Glassklut) til å fjerne fingeravtrykk og fettflekker.
  • Heltre benkeplate: Fuktet mikrofiber fjerner fettlaget som befinner seg på overflaten av en nylig oljet tre benkeplate, men vent en uke etter å ha oljet benkeplaten før du bruker mikrofiberkluten på overflaten.
  • Polering: Bruk fuktet mikrofiberklut (Mikrofiber glass- eller støvklut) til å polere alle typer stål- og glassgjenstander. Tørk etter med en tørr mikrofiberklut.
  • Glass og vinduer: Bruk fuktet Mikrofiber Glassklut ved vask av vinduer. Bruk våt Mikrofiber Glassklut dersom vinduene er ekstra skitne. Tørk etter med tørr mikrofiberklut. For vanskelige flekker, bruk ekstra vann og la det virke noen minutter.
  • Vegger og tak: Bruk mopp med mikrofiber moppeklut. Fjern støv med tørr mikrofiber moppeklut først. Vask deretter med fuktet mikrofiber moppeklut. Bruk ekstra vann der hvor det er ekstra skittent eller fett.
  • Peis og ovn: Bruk peis feiesett med metallbrett og fiber som tåler varme.
Kjøkkenet

Kjøkkenet er det mest brukte rommet. Her kreves det ekstra god rengjøring. Bruk en fuktet mikrofiberklut til å vaske alle flater, etter at du har tørket støv og smuler med en tørr klut. Flekker som sitter fast fjernes med ekstra vann. Jo mer fett og smuss, dess mer vann må du bruke.

Viktig å huske på kjøkkenet: Vri opp kluten hver gang den har vært brukt. En fuktig klut gir grobunn til bakterier og kan lukte surt.

Vask ofte oppvaskbørste og andre kjøkkenbørster i oppvaskmaskin. En børste med bust som peker i alle retninger har mistet mye av sin rengjøringseffekt.

Skyll kluten ofte når du vasker kjøkkenet, og ikke bruk samme klut i flere rom. Det er forskjellige bakteriefamilier som befinner seg på forskjellige overflater.

Fingeravtrykk og fettflekker fra glass og børstet stål fjernes best med en fuktet mikrofiberklut som er helt ren.

Badet

Baderommet krever også grundig rengjøring.

Vask først servant og badekar/dusjkabinett. Glem ikke å vaske WC. På baderommet er det viktig med en klut som har en meget god rengjøringseffekt.

Jordan anbefaler også her at man bruker mikrofiberklut. Dersom du først fjerner støvet går selve vaskingen fortere. Mikrofiberklut er best til å fjerne såperester og andre avleiringer.

For glass og speil trenger du en polerende klut som samtidig kan fjerne flekker. En godt tips er å bruke en våt klut og deretter polere med en tørr.

Til slutt er det best å vaske gulv med en mopp eller vaskekost. Bruker du mye vann bør du fjerne vann med gumminal først.

Produktinformasjon: