Slik rengjør du vaskemaskinen

Selv om vaskemaskinen kjører med såpevann, så trenger den vedlikehold. En mye brukt, men sjelden rengjort vaskemaskin, vil etter lang tids bruk avgi sur og muggen lukt. Den vil heller ikke fungere optimalt.   

Feil dosering av såpe og skyllemiddel fører til kalk i maskinen og det kan forkorte levetiden. De lave temperaturene folk flest vasker med, gir grobunn for bakterier som fører til at det lukter vondt. 

Men med den rette pleie, slipper du at det stank og vaskemaskinen holder lenger. 

Gjenta vasken 2-3 ganger

Start med å rense lofilteret i maskinen. Kjør en vask på 60 grader med vaskepulver, men uten tøy. Rens lofilteret igjen. Gjenta vasken 2-3 ganger til det ikke setter seg mer skitt i filteret. Kjør deretter en 60 graders vask uten såpe for å skylle maskinen. 

Avkalk med sitronsyre

Så er det på tide å begynne med avkalkingen. Hell 30 g sitronsyre i såpeskuffen og vask igjen ved 60 grader. Dette skal gjentas tre ganger. Avslutt med å kjøre et 60 graders program uten såpe eller sitronsyre.

I stedet for sitronsyre kan du også kjøpe egne avkalkningsmidler. Spør produsenten eller hos en forhandler. 

Rengjøring av vaskemaskinens ytre

Vaskemaskinens ytre deler rengjøres med et mildt rengjøringsmiddel og tørkes deretter av med en våt klut. Såpenskuffen må rengjøres grundig og skylles med husholdningseddik. Gummilisten rundt døren kan vaskes med en mild kloroppløsning hvis den er skitten. 

Slik forebygger du sur lukt i vaskemaskinen

  • Kjør en kokevask en gang i uken, eventuelt uten tøy.
  • La vaskemaskinens luke stå åpen når du ikke vasker.
  • Rens lofilteret en gang i måneden.
  • Avhengig av hvor ofte du vasker klær, anbefales det at du avkalker vaskemaskinen 2-4 ganger i året.