Vi i Villa var i Stockholm 16. oktober da vinneren ble kåret og fikk se den geniale rengjøringsideen som ikke bare vasker boligen, men som også gir deg litt ekstra magi med på kjøpet.
908 mikro-roboter flyr ut fra en «støvsugerbase» og vasker overflaten ved hjelp av en dråpe vann som fanger opp partikler av støv og skitt.
Etter endt vask flyr de små robotene tilbake til basen der vannet blir renset før de svever ut på ny tokt etter skitt og støv.
Vinneren Adrian P. Zapata fra Colombia mener at industrikonsepter som går utenfor vår forestillingsevne der folk lurer på hva som er mulig er de so kan endre verden. Foto: AMM
– Jeg var i blomsterhagen på universitetet og observerte hvor kontrollert og systematisk en bisverm jobber når de avgir pollen til blomstene. Det var så vakkert å se hvordan biene samarbeider omkring sine oppgaver. Mitt konsept Mab er inspirert fra biene hvor du kan komme hjem og se en sverm miniroboter fly omkring i vakre formasjoner mens de vasker huset ditt. Selv kan du slappe av mens Mab ”alvene” rengjør huset ditt, forklarer hjernen bak rengjøringsrobotene, 23 år gamle Adrian Perez Zapata fra Colombia.
Adrian Perez Zapata med sitt mini-robot-konsept «Mab» vant både konkurransen og publikumsprisen under et finalearrangement i Stockholm 16. Oktober.
Ny rengjøringsvisjon
– Årets vinnerkonsept ser på roboten med nye øyne. I stedet for en enhet som etterligner en person, har Zapata tatt i bruk elementer fra naturen og latt seg inspirere av insekters felles anstrengelser og intelligente gruppearbeid. «Mab» er et innovativt konsept som kan minimere tid og krefter vi mennesker bruker på daglig rengjøring, og som samtidig gir de beste resultatene, sier juryformann og sjefsdesigner Stefano Marzano i Electrolux.
Andreplassen i årets konkurranse gikk til 3D matprinteren «Atomium» av Luiza Silva, mens konseptet «Breathing Wall» tok tredjeplassen.
Urban Living
Årets tema, ”Inspired Urban Living”, er påvirket av «urbaniseringsveksten» der plass i fremtiden blir en mangelvare som følge av at stadig flere flytter fra landlige områder til tett befolkede bomiljøer.
Spørsmålet er hvilken rolle design kan spille for å sikre at vi er godt nok forberedt for en slik banebrytende sosial tilpasning? Deltakerne i konkurransen ble bedt om å levere innovative konsepter for produkter, tilbehør, forbruksvarer eller tjenester som kan representere et gjennombrudd innenfor de tre kategoriene, ”sosial cooking”, ”natural air” eller ”effortless cleaning”.
Årets jury besto av juryformann og sjefsdesigner, Stefano Marzano, i Electrolux, Hideshi Hamaguchi fra Yanko Design og sjefsredaktør for LOFT Bookazine, Pio Barone Lumaga.
– Innovativt design handler om å skape nye verdier. Design Lab er et av virkemidlene selskapet tar i bruk for å utforske nye ideer for hvordan man kan forbedre vårt levesett og våre bomiljøer i fremtiden. Derfor er ikke fokus for årets konkurranse kun innrettet mot nye produkter men like gjerne mot nye ideer for tilbehør, forbruksvarer og tjenester, sier sjefsdesigner Stefano Marzano i Electrolux.
Juryformannen Stefano Marzano – er professor i design og sjefsdesigner i Electrolux. Foto: AMM
Fra tanke til designkonsept
Over 1700 bidrag fra hele verden ble i år sendt inn til årets konkurranse. Årets finalister har levert inn flere bidrag i ulike faser, fra en innledende skisse og idé til et ferdig designkonsept.
Finalistene har fått tett faglig oppfølging og tilbakemeldinger gjennom alle fasene i årets konkurranse. For hver fase kunne publikum stemme frem sin favoritt og deltakeren som mottok flest stemmer gikk automatisk videre til neste runde.
Under selve finalen presenterte finalistene sine innovative konsepter for den internasjonalt sammensatt fagjury i Stockholm 16. oktober.